Reacție neașteptată a burselor de pe Wall Street la decizia FED
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa americană
Bursa americană

Dar doar atât. Pentru că până la finalul zilei de tranzacționare, bursa de pe Wall Street a scăzut. De ce? Nu asta au așteptat toată vara operatorii? Nu asta și-au dorit investitorii la bursă, ca FED să scadă dobânda de politică monetară? Ba da, dar acum au alte temeri. 

Alte semne de întrebare

Concret, ei pun la îndoială posibilitatea unei „aterizări line” a economiei SUA. De unde și până unde aceste semne de întrebare? Simplu: bursa nu se aștepta ca banca centrală americană să ia o decizie atât de drastică și să reducă rata cheie cu 50 de puncte de bază. În ultimele săptămâni, toți au crezut că Rezerva Federală va opta pentru o scădere de 25 de puncte de bază. 

Prin urmare, Indicele Dow Jones a pierdut 0,25%, sau 103,08 puncte, la 41.503,10 puncte. Standard & Poor's 500 a cedat 16,32 puncte sau 0,29% până la 5.618,26 puncte.

Dow Jones și S&P 500 au atins totuși recorduri în timpul sesiunii, înainte de a reveni. Nasdaq Composite a scăzut cu 54,76 puncte, sau 0,31%, la 17.573,301 puncte.

FED a pierdut cadența 

Fed a anunțat miercuri că va reduce ținta pentru ratele fondurilor federale cu 50 de puncte de bază, la 4,75%-5,00%, lăsând operatorii nesiguri cu privire la traiectoria ratelor și a economiei americane. O reducere a ratei de această amploare poate sugera că banca centrală a rămas, oarecum, în urmă, a pierdut cadența cu activitatea economică. Iar acest lucru face, în opinia analiștilor, o recesiune mai probabilă, deoarece politica monetară are un efect întârziat asupra economiei. 

„În acest moment, nu văd nimic în economie care să sugereze că riscurile unei recesiuni ar fi mari”, s-a grăbit să calmeze spiritele președintele FED, Jerome Powell, subliniind, totodată, că instituția pe car o conduce va proceda, fără grabă, la noi reduceri a ratei de referință până la sfârșitul anului viitor. 

„Momentul pentru a susține piețele muncii este atunci când acestea sunt puternice”, a adăugat Jerome Powell, care consideră că economia rămâne aproape de ocuparea completă a forței de muncă.

Nu există motive să ne grăbim 

Banca centrală și-a redus ușor previzunile de creștere pentru 2024, la 2,0% față de 2,1% prognoza din iunie, și a revizuit în sus rata șomajului pentru 2024, la 4,4% față de 4,0% anticipată în iunie. „Nimic dintre proiecțiile noastre nu sugerează că trebuie să ne grăbim”, a insistat Powell.

Oficialii Fed au fost, de asemenea, mai optimişti decât în ​​iunie - data ultimei actualizări a previziunilor economice - în privința traiectoriei inflaţiei. Potrivit estimărilor lor, rata inflației va ajunge, la sfârșitul anului viitor la 2,1%, comparativ cu 2,3% anterior.

În schimb, ei sunt pesimiști în ceea ce privește șomajul, care ar urma trebui să crească la 4,4% anul acesta și în 2025, față de 4,0 și 4,2% prognozate anterior. Creșterea produsului intern brut (PIB) pentru 2024 este anticipată la 2,0% față de 2,1% anterior.

"Decizia de astăzi a FED a fost în conformitate cu așteptările pieței. Reducerea cu 50 de puncte de bază sugerează că FED este de acord cu piața că ciclul de relaxare începe puțin cam târziu", a comentat Carlos de Sousa, de la la Vontobel.

„Această decizie reflectă încrederea noastră tot mai mare că, prin recalibrarea adecvată a politicii monetare, puterea pieței muncii poate fi menținută”, a spus Jerome Powell. Totuși, decizia nu a fost luată în unanimitate: guvernatorul Michelle Bowman, a votat pentru o reducere de doar un sfert de punct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană

pixel