Pensionare. Reconstituirea vechimii. O nouă lege ușurează acest proces

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cetățenii a două noi localități se vor putea pensiona anticipat fără penalități / Foto: Arhivă
Cetățenii a două noi localități se vor putea pensiona anticipat fără penalități / Foto: Arhivă
Reconstituirea vechimii în muncă este un proces lung și anevoios mai ales pentru persoanele care au muncit la companii care acum nu mai există dat fiindcă după decembrie 1989 multe întreprinderi au fost închise de guvernele din acea perioadă.

Pentru a ușura acest proces, a fost depus la Senat un proiect de modificare și completare a Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii.

Astfel, firmele care au preluat arhivele vor avea dreptul să obțină și acele adeverințe care aparțin unor întreprinderi desființate și care se regăsesc încă la Arhivele Naționale sau Casele de pensii, iar costurile asociate predării documentelor cu valoare practică către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se suportă din bugetul Arhivelor Naționale, respectiv din bugetul Casei Naționale de Pensii Publice. 

Totodată, proiectul propune să se instituie obligația acestor instituții de a publică toate denumirile anterioare cunoscute ale creatorilor dizolvați, de la înființare până la încetarea activității, precum și informații relevante privind situația documentelor preluate de la creatorii dizolvați. 

Reducerea vârstei de pensionare pentru militari și polițiștii

Reconstituirea vechimii în muncă se poate face și pe baza cărților de muncă scanate de casele de pensii, dacă documentele respective au fost distruse sau pierdute, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului, ce este în vigoare de anul trecut.

Potrivit OUG 163/2020, în situații excepționale precum distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, reconstituirea vechimii în muncă se poate face cu ajutorul arhivei electronice de la casele de pensii. Aceeași soluție se poate aplica și dacă angajatorii persoanelor a căror vechime în muncă trebuie dovedită nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată.

OUG 163/2020 a modificat Legea nr. 263/2010 (Legea pensiilor) și se referă la perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001.

Anterior, Legea pensiilor stabilea că dovada stagiului de cotizare pentru perioadele respective se putea face cu carnetul de muncă sau cu alte documente eliberate de angajator, din care să rezulte informațiile necesare stabilirii dreptului la pensie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni

pixel