Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Acest lucru înseamnă că unii cumpărători ar putea fi excluși definitiv de pe această piață. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că aceștia se vor îndrepta către alte surse de energie mai ieftine, cum ar fi cărbunele. Este un efect de domino pe care nici măcar cei mai mari experți ai lumii nu l-ar fi putut prevedea.
Potrivit lui Francisco Blanch, strategul pentru mărfuri de la Bank of America, Europa are nevoie zilnic de aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Pentru a le obține, trebuie să ofere prețuri suficient de ridicate pentru a atrage vânzătorii pe piața spot, în timp ce cumpărătorii asiatici se concentrează pe contractele de livrare de GNL pe termen lung.
Totuși, aceștia sunt cumpărătorii asiatici care își pot permite contracte pe termen lung - nu toți își pot acoperi nevoile cu contracte pe termen lung. Luna trecută, Pakistanul a anulat o licitație pentru livrări de GNL la vedere pentru anul viitor, după ce a atras doar două oferte, ambele cu o primă de 30% față de prețurile pieței.
Însă această țară are și un contract pe termen lung. Cu toate acestea, în luna ianuarie a acestui an, compania cu care a semnat contractul, Eni, a declarat că nu va putea livra încărcătura de GNL convenită pentru luna februarie din cauza unor circumstanțe independente de voința sa, și anume faptul că furnizorul de GNL nu a reușit să asigure volumele contractate.
Motivul pentru care furnizorul Eni, care a rămas anonim, nu a reușit să furnizeze volumele contractate a fost că, la prețurile pe care GNL le obținea în acel moment, deși în scădere față de maximele istorice de anul trecut, unii furnizori au preferat să încalce contractele pe termen lung decât să piardă ocazia de a obține un profit rapid și ușor pe piața spot.
Astfel de cazuri descriu o piață în care oferta abia dacă este suficientă pentru a acoperi cererea, și asta doar pentru că Europa a reușit să își reducă consumul de gaze în ultimele 12 luni. "Gestionat" s-ar putea să nu fie chiar cel mai bun cuvânt: scăderea consumului de gaze a fost în primul rând rezultatul reducerii consumului industrial, deoarece întreprinderile și-au redus operațiunile pe fondul prețurilor prohibitive la energie.
Cu toate acestea, chiar și cu o cerere mai mică, Europa este un mare consumator de GNL - atât de mare încât nu ar putea să se lipsească de gazul rusesc în formă lichidă. În timp ce anul trecut, oficialii guvernamentali se felicitau pentru că au reușit să renunțe la gazul rusesc, anul acesta, cei care monitorizează încărcăturile au avut vești neplăcute pentru toată lumea din Europa: importurile de GNL rusesc în prima jumătate a anului au crescut cu 40%. Mai mult de jumătate din producția de GNL a Rusiei a mers către Europa în această perioadă.
Nici măcar acest lucru nu a fost suficient pentru a aduce prețul gazelor la nivelurile de dinainte de război. Nu numai atât, dar, după cum a remarcat Blanch de la BofA, "Europa este acum prea dependentă de GNL pentru nevoile sale energetice", iar "Prețurile trebuie să rămână robuste pe tot parcursul anului sau riscă o schimbare rapidă a traiectoriei stocurilor".
Cu alte cuvinte, în cazul în care prețurile ar trebui să scadă dintr-un motiv oarecare, importatorii de energie mai săraci s-ar năpusti probabil asupra oricăror volume disponibile, amenințând securitatea aprovizionării Europei.
Cu toate acestea, într-un scenariu mai probabil, acei importatori de energie mai săraci ar reveni la cărbune, care este mult mai ieftin decât GNL. Aceasta este o întorsătură destul de ironică pentru Europa, care, în calitate de port-drapel al tranziției energetice, a depus eforturi susținute pentru a convinge restul lumii să renunțe la cea mai poluantă hidrocarbură în favoarea gazelor naturale, mai puțin poluante și cu emisii mai reduse.
Acum, pe măsură ce îi elimină pe alții de pe piața GNL, Europa va pierde efectiv poziția de autoritate de pe care obișnuia să vorbească atunci când era vorba de energie și emisii. Piața GNL a devenit, într-adevăr, o piață în care nu se mai poate face nimic. Ceea ce înseamnă pentru consumatorul mediu de energie din Europa este că va trebui să se obișnuiască cu prețuri cronic mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...