Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Acordarea voucherelor de vacanță a avut efecte pozitive pentru economia românească, întrucât, potrivit ministrului Turismului, Bogdan Trif, a scos la lumină, din economia neagră, spațiile de cazare.
"În acest an, sectorul turistic a beneficiat de o măsură care a adus încasări dar și cifre record cu privire la numărul de turiști. Au beneficit aproape 1,2 milioane de români de aceste vouchere de vacanță. Este cea mai importantă măsură pe care un Guvern a luat-o de la Revoluție încoace pentru sprijinirea acestui sector, vorbim de aproape 400 de milioane de euro investiți în acest sector. Aceste vocuhere de vacanță au fost scutite de impozit, de plata CAS și CASS, fiind impozitate doar cu 10%, impozitul pe venit. Această măsură a fost lăudată de întreaga industrie, chiar ne-au solicitat să o menținem și în anii viitori, motiv pentru care Guvernul a decis ca această măsură să fie continuată și anul viitor. De asemenea, acordarea voucherelor de vacanță a scos la lumină, din economia neagră, spațiile de cazare. Anul acesta am avut o creștere de aproximativ 10% a numărului de cereri pentru autorizare a spațiilor de cazare, raportat la anul trecut. Un exemplu elocvent este în Maramureș, în luna mai 2018 am avut o creștere cu aproape 600% a numărului de solicitări raportat la luna mai 2017", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a mai declarat că Legea Turismului a fost trimisă către avizare interministerială, în actul normativ care urmează să fie aprobat de Executiv fiind introduse noutăţi precum un drept de preferinţă al hotelierilor pentru închirierea plajelor. Legea aduce noutăţi precum crearea OMD-urilor, acele organizaţii de management al destinaţiilor, care sunt o formulă de asociere între autorităţile publice locale şi mediul privat şi prin care se vor stabili priorităţile de marketing şi promovare turistică a zonei.
Sistem informatic de evidență a turiștilor
„Taxele speciale pe care autorităţile le percep de la hotelieri, dar şi de ceilalţi operatori turistici vor fi utilizate în cadrul acestui organism, autorităţile locale având posibilitatea să completeze şi bugetul cu alte sume”, a precizat Bogdan Trif. Ministrul a adăugat că noua lege prevede apariţia unui sistem informatic cu date despre turişti. „De asemenea, legea prevede şi crearea unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism. Acest sistem informatic trebuie implementat cât mai rapid pentru a avea acces la colectarea de date în timp real. Este dificil să stabileşti o strategie de dezvoltare de orice fel dacă nu ai date clare, în timp real, despre domeniul pe care îl administrezi. Sistemul informatic va aduna informaţii despre turişti, agenţii de turism, structuri de cazare, circuite şi obiective. Subliniez că Ministerul Turismului nu devine colector de date personale”, a indicat Trif.
Ministrul a completat că în actul normativ se prevăd şi competenţele care vor fi transferate de la minister la Consilii Judeţene.„Tot Legea Turismului prevede şi descentralizarea, transferul de competenţe de la nivel central la nivel local. Mi-am dorit foarte mult să fac lucrul acesta şi mă bucur că am intrat în Guvern primul cu memorandumul de descentralizare. Prin această lege se trece atestarea ghizilor de turism, clasificarea unităţilor de cazare, omologarea pârtiilor şi a traseelor turistice, autorizarea plajelor, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile către autorităţile publice locale, în speţă către Consiliile Judeţene. Nu transferăm doar aceste obligaţii către CJ, ministerul va asigura un timp de minim un an de zile training şi consultanţă persoanelor din cadrul Consiliilor Judeţene care vor asigura emiterea acestor acte. Deci, nu-i vom lăsa singuri, îi vom îndruma şi ghida”, a precizat ministrul Turismului.
Demnitarul a indicat şi apariţia unui „drept de preferinţă” al hotelierilor. „Legea Turismului prevede şi dreptul de preferinţă al hotelierilor care vor avea prioritate la închirierea plajelor, dacă au spaţii de cazare cu deschidere la plajă. Va acţiona ca un criteriu de departajare în cazul ofertelor financiare egale”, a explicat Trif.
Potrivit acestuia, Guvernul va adopta în acest an şi prima strategie integrată în turism. „Pentru prima dată vom avea o strategie integrată de dezvoltare în turism care va fi adoptată printr-un act normativ până la sfârşitul anului. Strategia este întocmită de experţi ai Băncii Mondiale alături de specialişti ai Ministerului Turismului şi ai SGG (n.red. - Secretariatul General al Guvernului). Mediul privat a fost implicat în mod direct în acest proiect. Este important să nu mai facem turism după ureche”, a menţionat Trif.
TVA de 5% va prelungi vacanța
Acesta a explicat şi faptul că de la 1 noiembrie se aplică cota redusă de TVA de 5% în turism, ceea ce va face va vacanțele românilor să se prelungească, având în vedere că ele vor costa mai puțin bani.
„Prin noile măsuri care au intrat în vigoare astăzi, Guvernul a dovedit că turismul reprezintă cu adevărat o prioritate pentru actul de guvernare. Scăderea taxei pe valoarea adăugată la 5% reprezintă un sprijin real dat industriei. Este o măsură menită să susţină dezvoltarea turismului prin stimularea investiţiilor în acest domeniu. Cota de TVA de 5% a fost extinsă pentru întreg sectorul de turism, pentru servicii precum cazarea în regim hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. De aceeaşi cotă redusă beneficiază şi serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, precum şi bazele sportive utilizate în scop turistic. Această măsură a fost bine primită de industrie şi sper că hotelierii şi ceilalţi patroni din domeniu îşi vor organiza activitatea în aşa fel încât această reducere de TVA să se simtă şi în buzunarul consumatorului final, principala noastră preocupare fiind, de altfel, turistul român”, a precizat ministrul Turismului.
Vânzarea voucherelor- ilegală
Vânzarea voucherelor de vacanţă este ilegală, iar amenzile ajung la 27.000 lei, potrivit ministrului turismului, Bogdan Trif. ”În ceea ce priveşte faptul că ele sunt vândute pe OLX, sunt prevăzute sancţiuni extrem de drastice, 27.000 lei este amenda maximă, atât pentru cei care comercializează, cât şi pentru hotelieri. Sunt hotelieri care acceptă să deconteze vouchere care nu sunt la purtător, adică nu pentru omul care a fost emis voucherul. Avem controale. Iar cei care cumpără sunt păcăliţi”, a spus ministrul turismului, Bogdan Trif, citat de news.ro. Valoarea unui voucher de vacanţă este de 1.450 lei, sumă impozitată cu 10%. Tichetele sunt nominale și nu pot fi înstrăinate. Circa 1,2 milioane de persoane au dreptul la aceste facilități. Autorităţile se gândesc însă să modifice actualele forme de tichete ca să nu mai poată fi comercializate la ”negru”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...