COVID-19. Reinfectările repetate aduc îndoiala în privința eficienței vaccinurilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Epidemiolog francez: Virusul circulă din ce în ce mai rapid
Epidemiolog francez: Virusul circulă din ce în ce mai rapid
Pacienții cu COVID-19 pot prezenta simptome mai severe a doua oară când sunt infectați, potrivit cercetărilor publicate marți, care confirmă că este posibilă reinfectarea repetată cu Covid-19, boală potențial mortală.

Un studiu publicat marți în jurnalul The Lancet Infectious Diseases prezintă primul caz confirmat de reinfecție COVID-19 în Statele Unite - țara cea mai afectată de pandemie - și indică faptul că expunerea la virus ar putea să nu garanteze imunitatea viitoare.

Pacientul, un bărbat din Nevada, în vârstă de numai 25 de ani, a fost infectat cu două variante distincte ale SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, într-un interval de timp de 48 de zile.

A doua infecție a fost mai severă decât prima, rezultând că pacientul internat a necesitat suport pentru oxigen.

Lucrarea a menționat alte patru cazuri de reinfecție confirmate la nivel global, cu câte un pacient în Belgia, Olanda, Hong Kong și Ecuador.

Experții au spus că perspectiva reinfecției ar putea avea un impact profund asupra modului în care lumea luptă cu  pandemia.

În special, ar putea influența cursa pentru obținerea unui vaccin - în prezent Sfântul Graal al cercetării farmaceutice.

"Posibilitatea reinfecțiilor ar putea avea implicatii semnificative pentru întelegerea noastră a imunității la COVID-19, în special în absența unui vaccin eficient", a declarat Mark Pandori, pentru Laboratorul de Stat de Sănătate Publică din Nevada și autorul principal al studiului.

COVID. Bill Gates, previziune sumbră. Când și cum vom reveni la viața normală

Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege cât timp poate dura imunitatea pentru persoanele expuse la SARS-CoV-2 și de ce la unele dintre aceste a doua infecție, deși rară, se prezintă ca fiind mai severă.

Imunitatea în scădere?

Vaccinurile funcționează prin declanșarea răspunsului imunitar natural al organismului la un anumit agent patogen, înarmându-l cu anticorpi pentru a combate viitoarele valuri de infecție.

Dar nu este deloc clar cât durează anticorpii la COVID-19.

Pentru unele boli, cum ar fi rujeola, infecția conferă imunitate pe tot parcursul vieții. Pentru alți agenți patogeni, imunitatea poate fi în cel mai bun caz trecătoare.

Autorii au declarat că pacientul din SUA ar fi putut fi expus la o doză foarte mare de virus a doua oară, declanșând o reacție mai acută.

Alternativ, este posibil să fi fost o tulpină mai virulentă a virusului.

O altă ipoteză este că ar fi vorba despre un mecanism cunoscut sub numele de îmbunătățire dependentă de anticorpi - adică atunci când anticorpii înrăutățesc infecțiile ulterioare, cum ar fi la febra dengue.

Cercetătorii au subliniat că reinfectarea de orice fel rămâne rară, cu doar o mână de cazuri confirmate din zeci de milioane de infecții COVID-19, la nivel global.

Cu toate acestea, deoarece multe cazuri sunt asimptomatice și, prin urmare, este puțin probabil să fi testat pozitiv inițial, poate fi imposibil să știm dacă un caz dat de COVID-19 este prima sau a doua infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel