Reuters: Prima autoritate pentru combaterea spălării banilor din UE va activa începând de anul viitor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Euro / sursa: Freepik.com
Euro / sursa: Freepik.com
Noua Autoritate de combatere a spălării banilor (AMLA) a Uniunii Europene va avea sediul la Frankfurt, în Germania, a anunțat joi președinția belgiană a UE.

"Deal! Consiliul UE și Parlamentul European au convenit ca noua Autoritate Europeană de Luptă împotriva Spălării Banilor să fie localizată la Frankfurt", a precizat președinția belgiană într-un comunicat transmis pe X.

AMLA va juca un rol-cheie în combaterea activităților financiare ilicite în UE. Aceasta va avea peste 400 de angajați și își va începe activitatea la jumătatea anului 2025, a precizat aceasta, conform Reuters.

Anterior, în lipsa unei autorități paneuropene de control al banilor murdari, Bruxelles-ul s-a bazat pe autoritățile naționale de reglementare pentru a aplica normele sale, însă statele membre nu au cooperat întotdeauna pe deplin.

Alte țări care au solicitat să găzduiască AMLA au fost Belgia (Bruxelles), Irlanda (Dublin), Spania (Madrid), Franța (Paris), Italia (Roma), Letonia (Riga), Lituania (Vilnius) și Austria (Viena).

AMLA va avea competențe de supraveghere directă și indirectă asupra entităților obligate și va avea puterea de a impune sancțiuni și măsuri.

Acordul final cu privire la locația sediului AMLA a fost încheiat de colegiuitori în cadrul unei reuniuni interinstituționale informale la nivel politic, în cadrul căreia reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului au votat împreună în același timp, cu 27 de voturi atribuite fiecărui colegiuitor.

Nouă state membre au depus cereri pentru a găzdui AMLA: Belgia (Bruxelles), Germania (Frankfurt), Irlanda (Dublin), Spania (Madrid), Franța (Paris), Italia (Roma), Letonia (Riga), Lituania (Vilnius) și Austria (Viena).

 

Câteva dintre atribuțiile AMLA

 

AMLA va avea un consiliu general compus din reprezentanți ai autorităților de supraveghere și ai unităților de informații financiare din toate statele membre și un consiliu executiv, care va fi organul de conducere al AMLA, compus din președintele autorității și cinci membri independenți.

Noua autoritate pentru combaterea spălării banilor la nivel european ar urma să aibă competențe pentru a supraveghea direct anumite tipuri de instituții financiare și de credit, inclusiv furnizorii de servicii de criptomonede, în cazul în care acestea sunt considerate de risc ridicat sau operează la nivel transfrontalier. AMLA va efectua o selecție a instituțiilor de credit și financiare care reprezintă un risc ridicat în mai multe state membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Freepik.com
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...


pixel