Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Dincolo de scenariile filmelor realitatea este că planeta noastră a mai fost lovită de asteroizi iar unul dintre aceștia a decimat dinozaurii și a dus, se pare, la modificări geografice și climatice majore.
Un experiment recent de simulare efectuat de NASA demonstrează mai mult sau mai puțin că un asteroid care se îndreaptă spre Pământ ar face să se descurce, chiar dacă am avea șase luni să ne pregătim pentru el.
În timpul Conferinței anuale de apărare planetară, oamenii de știință din mai multe agenții spațiale au participat la un scenariu de răspuns de urgență simulat în care un asteroid fictiv numit PDC 2021 era îndreptat spre Pământ. În acest scenariu oamenii de știință au stabilit că timpul acordat planificării era de șase luni și, pe măsură ce zilele și lunile fictive treceau, viitorul a început să pară incredibil de sumbru.
Pe măsură ce noile informații au început să curgă, a devenit clar că asteroidul era pe cale să afecteze Europa. Dar urmărirea căii asteroidului a fost doar o parte a sarcinii. Testul real a fost simularea unui răspuns care ar salva vieți. Participanții au luat în considerare multe opțiuni, inclusiv încercarea de a îndepărta asteroidul de pe traiectoria sa, dar era deja prea aproape de Pământ pentru ca acest lucru să fie eficient. În plus, oamenii de știință au stabilit că „forța necesară pentru a schimba traiectoria asteroidul fictiv 2021 PDC poate determina spargerea asteroidul - probabil creând mai multe fragmente mari care ar putea avea impact asupra Pământului”.
Citește și: Cel mai mare ASTEROID trece ASTĂZI pe lângă PĂMÂNT
Oamenii de știință au luat în considerare și utilizarea explozivilor nucleari pentru a distruge sau cel puțin a reduce drastic varianta unui impact. Din păcate, echipa s-a confruntat cu realitatea faptului că „legile internaționale exclud utilizarea armelor nucleare în spațiu”, ceea ce înseamnă că varianta era exclusă din start.
„Grupul de consultare și planificare a misiunilor spațiale (SMPAG) a ajuns la concluzia că nu poate fi lansată nicio misiune spațială către asteroidul fictiv 2021 PDC la timp pentru a-l devia sau perturba”, notează ESA în cronica sa a exercițiului.
Asteroidul fictiv a lovit Republica Cehă aproape de granița sa cu Germania și Austria. Asteroidul, care avea doar aproximativ 100 de metri în diametru, a provocat daune grave unei zone de până la 300 de kilometri în diametru, avariile crescând pe proporțional cu mișcorarea distanței până la locul impactului.
Aceasta a fost, desigur, doar o simulare, deci este imposibil să spunem cât de exact ar fi răspunsul lumii în decursul a șase luni, în comparație cu doar câteva zile din timpul conferinței. Dacă un răspuns nuclear ar avea sprijinul oamenilor de știință și s-ar părea că ar putea funcționa, înseamnă că legile internaționale care împiedică utilizarea lor ar fi relaxate, iar omenirea ar face tot ce este necesar pentru a preveni un astfel de eveniment. Cel puțin, asta este speranța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...