ROBOR la trei luni a sărit de pragul de 5%
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Indicele Robor la 3 luni, care rămâne în continuare cel mai folosit indicator la creditele vechi în lei, a crescut luni dimineaţă pentru prima oară peste pragul de 5%, urcând la 5,01%.

Robor la 6 luni a urcat la 5,13%, în timp ce indicatorul la 1 an a crescut la 5,19%.

Creditele noi acordate de către bănci iau în calcul indicele IRCC, a cărui valoare curentă a explodat raportat la valorea care se în calcul pentru credite. Ultima valoare zilnică a IRCC era de 4,05%, în timp ce IRCC trimestrial pe T4 2021, care în continuare este luat în calcul la creditele noi, era de numai 1,86%.

Indicele ROBOR, la un pas de pragul psihologic de 5%

Banca Națională a României a anunțat noile valori ale indicelui ROBOR, la trei și șase luni. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 4,95% pe an, de la 4,88% pe an, joi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Este cel mai mare nivel înregistrat după data de 3 aprilie 2013, când acesta s-a situat la 5,03% pe an

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,04% pe an, de la 5% joi, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,11% pe an, de la 5,07% pe an anterior.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel