CE spune că România are șase luni pentru a rezolva problemele semnalate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Planul Național de Redresare și Reziliență
Planul Național de Redresare și Reziliență
România are la dipoziţie şase luni pentru a rezolva aspectele semnalate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte anumite jaloane sau ţinte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care nu le-a îndeplinit corespunzător.

Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Carmen Moraru, a explicat că doar banii aferenţi acestor proiecte pot fi blocaţi, şi nu întreaga sumă de 2,8 miliarde de euro, aferentă tranşei a doua din PNRR. Ea a prezentat şi stadiul actual al implementării programului.

Carmen Moraru a afirmat că: ”Dacă vorbim despre partea de implementare a PNRR-ului propriu-zisă în momentul ăsta avem circa 9.200 de contracte de finanţare încheiate în valoare de 13,8 miliarde de euro numai PNRR la care se adaugă 8 miliarde de euro cofinanţare”, a explicat oficialul care a mai precizat că: ”Cofinanţarea naţională este în special pentru proiectele mari de infrastructură, mai ales autostrăzi, rutier practic, la care se mai adaugă 4 miliarde de euro TVA, deci în total avem în momentul ăsta circa 26 de miliarde de euro contracte de finanţare încheiate în special la nivelul Ministerului Dezvoltării, la nivelul Ministerului Transporturilor, Ministerul Educaţiei are proiecte importante şi apeluri lansate, Ministerul Mediului are proiecte importante lansate”, a mai afirmat Carmen Moraru.

Budăi și Boloș, la Bruxelles pentru renegocierea PNRR

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a ajuns, luni, la Bruxelles, unde vor începe negocierile cu oficialii Comisiei Europene pe tema reformării sistemului de pensii din România, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El a declarat, pentru AGERPRES, că discuţiile, care vor viza şi pensiile speciale, vor avea loc în baza ultimului raport întocmit de specialiştii de la Banca Mondială.

"Va fi o primă discuţie pe sistemul de pensii după ce s-a primit raportul de la Banca Mondială pe amendamentele aprobate de Senat. Sunt discuţii obişnuite şi permanente. Nu se va stabili acum nimic. Nu vii de la o primă întâlnire cu răspunsuri", a afirmat Budăi.

La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a precizat că întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va avea loc marţi.

"Mâine avem întâlnirea cu Comisia Europeană pentru ceea ce înseamnă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atât pentru cererea de plată numărul II, cât şi pentru cererea de plată numărul III, în special pentru componenta de lege privind pensiile speciale şi de lege privind guvernanţa corporaţiilor de stat. Astăzi, întâlnirea este pe Politica de Coeziune, după-masă, pentru a lămuri problemele legate de continuarea proiectelor de investiţii din vechea perioadă de programare - noua perioadă de programare. Deci, mâine, de la ora 16:00, vom şti mult mai multe. Aşa cum am precizat de fiecare dată, pentru cererea de plată numărul II, într-adevăr, avem această problemă cu cele două jaloane care ţin de domeniul energiei, pentru care noi am făcut dovada că jalonul este îndeplinit, însă, din punct de vedere procedural, constatările autorităţii de audit sunt încă în subiect de dezbatere cu Comisia Europeană şi vom vedea mâine ce informaţii suplimentare vom avea", a spus Marcel Boloş, la Digi 24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel