România, locul 4 în Europa în ceea ce priveşte numărul de specialişti în IT

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
România stă bine la capitolul specialişti în domeniul IT.

România ocupă locul 4 în Europa în ceea ce priveşte numărul de specialişti în IT, dar peste 2,5 milioane de români nu au folosit niciodată internetul, a declarat preşedintele comisiei de IT din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş. Ţara noastră are şi cel mai mic număr de persoane care ştiu să utilizeze calculatorul la nivel de bază, iar acest lucru este cauzat de lipsa educaţiei în domeniu. 

Prezent la deschiderea celui mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrală şi de Est, GoTech World, Sabin Sarmaş a afirmat că avem de-a face cu două Românii: o Românie care se află pe locul 4 în Europa în clasamentul privind numărul de specialişti, dar şi o Românie care se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de persoane care au competenţe digitale de bază.

Cifrele sunt susţinute şi de cele mai recente rapoarte europene, în care se arată că în ţara noastră, decalajele de folosire a internetului dintre mediul rural şi cel urban sunt deosebit de accentuate. Soluţiile propuse de autorităţi sunt alfabetizarea digitală de la nivel preşcolar şi o strategie naţională de transformare digitală.

Recent, ministrul Sebastian Burduja a declarat că proiectul care va pune datele românilor într-un singur loc avansează, iar cetăţenii nu vor mai fi puşi pe drumuri de la un ghişeu la altul. Burduja a adăugat că, în colaborare cu Poşta Română, derulează şi o caravană a digitalizării, transmite Rador.

 

Citeşte şi: Investitorii Meta, înfuriați: Zuckerberg cheltuie prea mulți bani

 

Unii dintre cei mai mari acționari ai Meta s-au aliniat pentru a-și descărca furia pe administrația companiei, după ce aceasta a șocat Wall Street cu planurile sale de a-și intensifica efortul de a construi metauniversul, un concept al lui Zuckerberg care se dovedește a fi o mare pierdere de bani. 

Chiar și după ce 74 % din valoarea inventarului Meta s-a evaporat în mai puțin peste 12 luni Mark Zuckerberg nu renunță la proiectul său în ciuda protestelor vehemente ale investitorilor, notează Financial Times.

Acțiunile Meta s-au prăbușit cu 25% joi, după ce compania a dezvăluit că pierderile de la Reality Labs, divizia sa care construiește metaversul, se vor dezvolta "semnificativ" în 2023, după ce au ajuns la 9,4 miliarde de dolari în primele 9 luni ale acestei perioade de 12 luni. Investitorii fuseseră, în plus, surprinși de o altă creștere vertiginoasă a cheltuielilor de capital despre care Meta a menționat că va devora până la 39 de miliarde de dolari în următoarele 12 luni, mai mult decât dublul măsurii din 2021.

"Dacă orice altă companie ar fi făcut acest lucru, ați fi avut investitori care ar fi protestat în scris, ar fi propus liste alternative de directori, ar fi cerut schimbări", a menționat Jim Tierney, director de finanțare pentru dezvoltare în SUA la AllianceBernstein, un acționar Meta. "Cred că Mark a auzit foarte clar ce au vrut investitorii. El a luat o decizie".

Furia s-a revărsat în conferințele cu administrația, la câteva dintre acestea Zuckerberg a participat personal după ce Meta a șocat Wall Street cu planurile sale de cheltuieli, miercuri seara târziu.

"Zuckerberg a fost surd la tonul comunității de investitori, dublând totul", a explicat David Older, șeful departamentului de acțiuni al Carmignac, un supraveghetor de active în valoare de 33,2 miliarde de euro, care deține participații la Amazon, Microsoft și Google, dar nu și la Meta. "Calendarul pentru metavers este foarte întins. Nu cred că veți ști dacă este o mișcare corectă decât peste cinci sau zece ani".

Întrebat ce efect va avea nemulțumirea acționarilor asupra planurilor sale, un purtător de cuvânt al Meta a menționat că: "Apreciem opiniile investitorilor noștri și ne angajăm în mod regulat cu ei pentru a-i asigura că suntem conștienți de perspectivele lor respective."

La fel ca multe corporații, Meta organizează în mod frecvent conferințe în zilele de după analiza rezultatelor trimestriale, în ciuda faptului că Zuckerberg poate ignora opiniile investitorilor. Cofondatorul Meta deține 13% din capitalul social al firmei, însă controlează 54,4% din voturi prin intermediul unei anumite clase de acțiuni.

Purtătorul de cuvânt nu a vrut să spună dacă plângerile au dus sau nu la un nou dialog în cadrul companiei cu privire la amploarea cheltuielilor sale, însă a menționat că: "Echipa de conducere a Meta, cu supravegherea Consiliului de Administrație, se concentrează pe executarea priorităților cheie ale companiei, cu gândul de a crea valoare pe termen lung pentru acționari".

Frustrarea acționarilor față de managementul privat al lui Zuckerberg asupra corporației s-a accentuat în ultima vreme, deoarece corporația s-a aflat în centrul unor controverse repetate privind dezinformarea și confidențialitatea și pentru că a pariat mult pe metavers. O propunere a acționarilor de eliminare a acțiunilor cu drept de vot a obținut 28% din voturi la adunarea anuală a acționarilor Meta la începutul acestei luni, indiferent de participația majoritară a lui Zuckerberg. Aceasta a fost în creștere față de ajutorul de 17 procente pe care o propunere identică l-a obținut în 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil

pixel