Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
România se află pe ultimele locuri în Indexul digitalizării din cauza numărului mic de servicii electronice, altfel la nivel naţional există 11 milioane de utilizatori de Internet, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Cătălin Aramă, director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
"Discutând despre digitalizare pot spune că acesta e un proces cu sens unic. Avem, practic o viaţă digitală. Avem o componentă deja în viaţa noastră prezentă şi foarte pregnantă. Dacă ne referim la securitate cibernetică, din punctul nostru de vedere, echipamentele, sistemele informatice şi inovarea care pătrund în viaţa noastră vin evident şi cu vulnerabilităţi. Dacă avem grijă să tratăm aceste vulnerabilităţi, ele nu se pot transforma într-un pericol, care să ducă la incidente de securitate cibernetică. Procesul de digitalizare a făcut ca securitatea cibernetică să nu mai fie o componentă opţională. Investiţiile în zona de digitalizate, în educaţia digitală se întâmplă în toate statele. România se află pe ultimele locuri în Indexul digitalizării, dar asta se referă la numărul mic de servicii electronice. Deşi, în România există 11 milioane de utilizatori de Internet. Mai sunt paşi de făcut în simplificarea administrativă", a spus Aramă.
Citește și: Românii vor putea vota electronic, inclusiv de pe telefon
Şeful CERT-RO a adăugat că securitatea cibernetică este o responsabilitate comună, iar raportarea unui incident informatic este foarte importantă.
"Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună, un cumul a ceea ce face fiecare sector pentru a proteja sistemele informatice. Procedurile şi oamenii vorbesc aceeaşi limbă în securitate cibernetică. Am început discuţiile cu toate sectoarele, inclusiv cu sectorul bancar. În clipa de faţă, discutăm cu o serie de bănci pentru a crea o platformă prin care să sharuiască informaţii despre incidentele la care sunt supuse. Oamenii au tendinţa să-şi reducă gradul de încredere în bănci când vine vorba despre incident cibernetic. Raportarea unui incident este foarte importantă. Anul acesta, aproape 87% dintre IP-urile implicate în diferite incidente de securitate cibernetică aparţin sistemelor vulnerabile, adică cu software neactualizat, nesecurizat, lucru care ne indică un nivel al educaţiei digitale nu suficient de matur, inclusiv al celor care operează astfel de sisteme", a subliniat Cătălin Aramă.
Reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai mediului bancar şi IT&C participă, marţi, la conferinţa Digital Banking&Cybersecurity.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...