România primește sprijin pentru combatea fraudei în sectorul TVA
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeană va sprijini România în vederea combaterii fraudei în sectorul TVA în condiţiile în care ţara are un deficit de încasare (gap) pe acest segment de 35,88%. 

"Am convenit cu domnul comisar Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, n.r.) ca România să aibă sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA", a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după întâlnirea de marţi de la Luxembourg cu comisarul european. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, remis AGERPRES, în cadrul întâlnirii, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 şi 2019, inclusiv măsurile luate şi avute în vedere pentru respectarea ţintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate şi Creştere. Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi situaţia fraudei de TVA în România având în vedere studiul publicat recent de Comisia Europeană conform căruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). În context, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare. 

O altă temă discutată de cei doi oficiali a fost necesitatea respectării de către România a cerinţei ca acciza globală pe ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. 

Întâlnirea cu Pierre Moscovici, organizată în marja reuniunii Consiliului ECOFIN, a fost şi o oportunitate pentru partea română de a prezenta principalele elemente din domeniul economic şi financiar de pe agenda viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE. 

"Preşedinţia României la Consiliul UE va acţiona pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare şi a Uniunii Bancare prin atingerea unui consens acceptabil atât pentru statele membre ale Zonei Euro, cât şi pentru statele non-euro. În acelaşi timp, vom continua în pas accelerat demersurile Preşedinţiilor anterioare în ceea ce priveşte pachetul de propuneri pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, un loc important pe agenda Preşedinţiei noastre urmând să îl joace iniţiative ca Programul de Sprijin pentru Reforme sau InvestEU. De asemenea, Preşedinţia României la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxării, cu accent pe reforma cotelor de TVA. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de preocupaţi de domeniul controalelor vamale, având în vedere nevoia de finanţare a echipamentelor de ultimă generaţie în domeniu şi faptul că ţara noastră face parte dintr-un trio de Preşedinţii care asigură 60% din frontierele terestre ale UE. Îi mulţumesc domnului comisar Moscovici pentru tot sprijinul acordat României, este un lider european care şi-a respectat întotdeauna rădăcinile şi cuvântul", a subliniat Eugen Teodorovici. 

Tot în cadrul întâlnirii de marţi, comisarul Moscovici a acceptat invitaţia ministrului Teodorovici de a vizita România în noiembrie anul acesta, pentru a discuta ultimele detalii despre organizarea Preşedinţiei României la Consiliul ECOFIN, începând cu ianuarie 2019. 

Conform celui mai recent studiu asupra colectării TVA, lansat de Comisia Europeană, valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde euro în anul 2016, din care 6,13 miliarde euro doar pierderea pentru bugetul României, ceea ce reprezintă un deficit de încasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com

pixel