România - Schengen. Ministrul ceh de interne: Suntem la doar câţiva paşi de un succes
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parlamentul European
Parlamentul European
Ministrul ceh de interne: După 10 ani în care nu s-a făcut nimic, suntem la doar câţiva paşi de un succes.

După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie, a declarat ministrul ceh de interne, Vít Rakusan, joi, la Bruxelles, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

"Un subiect foarte important este extinderea Schengen. Sunt sigur că Croaţia va intra astăzi în Schengen şi cred că este un succes uriaş al preşedinţiei noastre, al tuturor dezbaterilor pe care le-am avut, dar sperăm, de asemenea, să avem o decizie asupra României şi Bulgariei astăzi", a spus Rakusan, reprezentantul ţării care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

"Nu va fi uşor, dar vom face tot posibilul să avem azi decizia", a mai spus el, referindu-se la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Putem conta pe faptul că dezbaterea va fi cu adevărat lungă, dar am pregătit unii paşi şi unele dezbateri şi sperăm la succes", a adăugat Vit Rakusan.

"După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie. A fost de la începutul preşedinţiei noastre cea mai mare prioritate", a subliniat el.

 

Vezi şi: Schengen. Lucian Bode: România va solicita azi un singur lucru

 

România va solicita astăzi un singur lucru - respect, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

"România va solicita un singur lucru - respect. Merg să cer respect pentru ţara noastră, pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. (...) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (...) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (...) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România - un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023", a precizat Lucian Bode.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

"Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen. Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile", a explicat ministrul.

Lucian Bode a subliniat că votul de joi este un moment de cotitură în istoria României şi chiar în istoria Uniunii Europene.

"Aderarea României la spaţiul Schengen este o aspiraţie firească, o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României. Şi, în acest moment istoric pentru România, doresc să le mulţumesc cetăţenilor români pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă în toţi aceşti ani", a transmis Bode. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel