România va primi GAZE din Azerbaidjan. Termenul fixat de MINISTRUL ENERGIEI
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
"Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa", subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan.
"Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa", subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan.
Interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât gazele din Azerbaidjan să ajungă în România, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Astăzi (vineri - n. r.) am avut o întâlnire de lucru cu omologul meu din Bulgaria - ministrul Energiei Andrey Zhivkov, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, de la Sofia. Discuţiile s-au concentrat pe viitoarele acţiuni pentru întărirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, dar şi despre viitoare proiecte comune de investiţii în domeniul energiei regenerabile (hidro şi offshore wind), despre creşterea interconectării pentru transportul energiei electrice", a arătat Popescu.

El a adăugat că a primit asigurări că interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât Coridorul Vertical să fie operaţional, iar gazul azer şi gazele naturale lichefiate din porturile greceşti să poată ajunge în BRUA.

La finalul anului trecut, Azerbaidjanul a demarat livrările comerciale de gaze naturale spre Europa prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), intrând pe o piaţă energetică foarte profitabilă, care este dominată de Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Citește și: Tichete de 15 lei pentru asigurări de sănătate și pensie, soluția Turcan împotriva muncii la negru

TAP este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

În prezent, Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa şi anul viitor intenţionează să îşi majoreze exporturile spre piaţa europeană, care include şi Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi pentru Grecia şi Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

"Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa", subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel