Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Recent, șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat că: "Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat", a declarat oficialul, la Antena 3 CNN.
Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală a anunțat că inspectorii au început să verifice persoanele fizice care încasează venituri pe care nu le declară.
Cum sunt verificate online averile românilor
Lucian Heiuș a explicat că instituția face controale de acest gen de mai mult timp: ”Începând din vară, am intensificat aceste controale a veniturilor pe care le obțin persoanele fizice și pe care nu le declară. Pornind de la un fenomen care s-a simțit foarte mult în societate, chiar o frustrare pentru că existau multe persoane care, prin averea pe care o afișau, sfidau oamenii care își achita impozitele și taxele. Pot să va spun că în luna octombrie am identificat o persoană fizică la care diferența dintre venitul pe care l-a declarat în ultimii cinci ani și averea pe care a acumulat-o a fost de peste 20 de milioane de lei. Este vorba despre o persoană din Satu Mare. Iar impozitul pe care l-am calculat și pe care trebuie să îl recuperăm este de 2,6 milioane de lei”, a explicat președintele ANAF.
Oficialul a mai explicat că instituția pe care o conduce deține un program (un soft) care le indică inspectorilor fiscali conturile cele mai accesate de pe rețelele de socializare, pentru a depista sumele de bani nedeclarate.
Cine sunt cei pe care ANAF îi urmărește
”Legat de rețelele sociale, poate discutăm despre alt gen de controale. În ultima perioada au apărut profesii noi, prin care anumite persoane obțin venituri prin activitatea pe care o desfășoară pe aceste rețele sociale. Venit care trebuie să fie declarat și care trebuie să fie impozitat. Și aici vorbim despre o sfera foarte largă. De la influenceri până la diverse alte activități pe care le prestează diverse persoane pe toate aceste platforme sociale. Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat, pentru că în funcție de numărul de accesări îți vin și veniturile din partea acestor platforme. În funcție de accesarile pe care le are o persoană care are deschis un cont acolo primește și o anumită suma de bani”, a mai spus Lucian Heius.
Citește și:
Șeful ANAF: Scopul inspectorilor fiscali nu este să dea amenzi
Viziunea corectă a ANAF este să crească gradul de conformare voluntară la plata taxelor şi impozitelor, nu să dea cât mai multe amenzi, aşa cum cred încă unii inspectori fiscali, a declarat, joi, Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în cadrul unui eveniment de specialitate.
El s-a referit la raportarea SAF-T (Stadard Audit File for Taxation), care va fi o provocare pentru ANAF anul viitor, când vor începe contribuabilii mijlocii să-l depună. În ceea ce priveşte marii contribuabili, au fost deja depuse 3.075 de declaraţii.
"Ele mai au poate erori, se corectează, e o perioadă firească. Viziunea mea asupra ANAF nu înseamnă număr de amenzi şi de dosare penale făcute şi chiar mă lupt împotriva acestor mentalităţi care încă se mai fac simţite în rândul inspectorilor noştri. Mă interesează creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată. Asta trebuie să înţeleagă şi colegii mei, pentru că asta trebuie să fie viziunea corectă a fiscului. A, da, cel care face o infracţiune, fără discuţie trebuie tratat ca atare, dar nu doar de dragul de a bifa ceva acolo, nu acesta este scopul final. Deci nu-mi doresc amenzi, ci o colaborare foarte bună şi o reuşită a implementării SAF-T, în primul rând la marii contribuabili, unde ne apropiem cumva de finalul implementării acestui proiect, dar vor fi erori şi anul viitor. Nu vom sancţiona o eroare, din contră, îl vom aprecia pe cel care face eforturi să îl abordeze, vine, ne întreabă", a explicat Heiuş, în cadrul conferinţei "PNRR - Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală", organizată de PwC România.
El a precizat că nu este adeptul prorogărilor, ci al eforturilor comune pentru a putea face funcţional un proiect.
"Dacă amân ceva, mai stau şase luni şi mă agit cu o lună înainte. Trebuie să mergem în ritmul pe care ni l-am stabilit, şi pe SAF-T şi pe restul proiectelor", a mai spus preşedintele ANAF. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...