ROMGAZ a luat decizia de a solicita în instanță dizolvarea fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, CIF 37026417 – reclamantă în dosarele privind Proiectul Neptun Deep, după ce au fost parcurși pașii procedurali și au fost realizate analizele prealabile necesare.
Somația privind plata cheltuielilor de judecată, la care fundația Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România - CIF 37026417 a fost obligată prin sentință definitivă nr.667/2025 pronunțată în dosarul 30529/3/2024 a fost comunicată debitorului de către executorul judecătoresc la data de 15 aprilie 2025.
În urma demarării executării silite împotriva fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, CIF 37026417, s-a constat lipsa oricăror active, bunuri mobile sau imobile, disponibilități bănești, precum și inexistența vreunui cont deschis la unitățile bancare sau la Trezorerie. Cu alte cuvinte, această fundație este insolvabilă.
ROMGAZ a constatat, în urma consultării site-ului oficial al Greenpeace România, că mai există o entitate având aceeași denumire, dar CIF diferit (i.e., CIF 22747989). Mai mult decât atât, am constatat că donațiile solicitate publicului pentru finanțarea activității Greenpeace sunt colectate de Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, CIF 22747989.
Cele două entități figurează distinct inclusiv pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, nici unul dintre cele două CIF-uri nefiind inactiv/radiat.
Astfel, am constatat că aceste două ONG-uri au o denumire voit susceptibilă de a genera confuzie între ele pentru public și autorități. În opinia ROMGAZ, acțiunile în instanță sunt introduse de Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, CIF 37026417, respectiv de entitatea insolvabilă, aceasta fiind folosită doar ca un instrument pentru a iniția litigii și pentru a bloca diverse proiecte, iar în final, în caz de pierdere a litigiilor, să nu existe nicio răspundere pentru cheltuielile de judecată și prejudiciile cauzate.
Conform prevederilor legale, în situația în care o fundație devine insolvabilă sau când urmărește alt scop decât cel pentru care a fost constituită, dizolvarea acesteia se constată prin hotărâre judecătorească. ROMGAZ a solicitat instanței să analizeze dacă sunt întrunite motivele legale pentru dizolvarea Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, CIF 37026417.
ROMGAZ are încredere că instanța va analiza corect cererea formulată împotriva Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, CIF 37026417 și asigură că va respecta decizia instanței.
ROMGAZ consideră că Greenpeace are dreptul de a introduce acțiuni în instanță, dar și obligația de a respecta prevederile legale, așa cum și Greenpeace ar trebui să recunoască dreptul ROMGAZ de a introduce o acțiune în instanță.
ROMGAZ reiterează faptul că proiectul Neptun Deep respectă prevederile legale aplicabile, iar acest proiect este unul care va asigura securitatea energetică a ROMÂNIEI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Preşedintele Nicuşor Dan a...
După luni de implicare...
Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de...
În contextul consultărilor de...
Rafinăria de la marginea...
Sesiunea de înscriere a...
BNR menține stabilitatea...
Omniasig Vienna Insurance Group...
Procurorii Parchetului de pe...
Litoralul românesc atrage tot...
Agenția Națională de Administrare Fiscală reacționează...
ANRE a aprobat un nou tarif de...
Fie că este vorba despre nume mari aflate în dificultate...
Comisia pentru energie,...
Un tribunal american specializat în probleme de comerţ...