Romgaz și Socar au semnat un nou contract pentru livrarea de gaze în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Discuțiile s-au purtat în Azerbaidjan
Discuțiile s-au purtat în Azerbaidjan
S.N.G.N Romgaz S.A. și SOCAR TRADING, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat în 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii și a relațiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de compania Romgaz. 

Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut. Acest nou aranjament contractual deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor.

Semnarea acestui contract demonstrează încă odată excelenta colaborare dintre S.N.G.N Romgaz S.A. și compania SOCAR, colaborare inițiată încă la începutul anului trecut și oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere în luna iunie 2022.

Părțile își propun continuarea relațiilor de cooperare atât în ceea ce privește perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piața din România cât și în scopul explorării unor noi posibilități de colaborare în vederea punerii în practică a unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul energetic. 

Citește și Neptun Deep. Când ar putea începe extracţia gazelor

În ceea ce priveşte Neptun Deep şi aprovizionarea cu gaze, Cristina Verchere a precizat că România este prioritatea, dar, dată fiind "supra-aprovizionarea" care a rezultat în urma analizelor, vor avea loc şi exporturi.

"În ceea ce priveşte Neptun Deep şi aprovizionarea de gaze, ne vom concentra pe România. Aceasta este prioritatea noastră. Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziţie de supra-aprovizionare şi atunci vor avea loc şi exporturi şi vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară şi vrem ca România să devină un actor regional pe piaţa de gaze. Dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare", a spus oficialul OMV Petrom.

OMV Petrom deţine 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep şi este operatorul perimetrului. În august 2022, Romgaz a finalizat preluarea ExxonMobil România, care deţine restul de 50% din proiect. ....

Citește și Bani pentru proiectul Neptun Deep. Răzvan Popescu (Romgaz): Nu văd o problemă pe termen lung

Acum, în continuare ne uităm la toate mixturile de finanţare, ne uităm la spread-urile eventuale pe care emisiunile de bonduri ar putea să fie faţă de benchmark-ul aferent. Nu, nu văd neapărat o problemă pe termen lung a finanţării, dată fiind poziţia dominantă a companiei pe piaţa din România şi până la urmă generarea de profit pe care o avem la acest moment", a spus Popescu la o conferinţă privind piaţa de fuziuni şi achiziţii.

El a precizat că, în acest moment, Romgaz şi OMV Petrom estimează, cu totul, investiţii de circa 4 miliarde de euro în Neptun Deep, şi a subliniat că tranzacţia prin care Romgaz a preluat participaţia ExxonMobil în acest proiect este una istorică pentru statul român şi a presupus o muncă susţinută pe o perioadă destul de lungă....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel