Rompetrol rafinare. Cifra de afaceri brută, în scădere
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Situația a fost influțată și de prețul petrolului
Situația a fost influțată și de prețul petrolului
Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în primele 9 luni din 2019 o cifră de afaceri brută de peste 3,9 miliarde de dolari, în scădere cu 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi nete de 26,9 milioane dolari, informează compania într-un comunicat. 

Aceste rezultate au fost influenţate, în principal, de scăderea cotaţiilor de piaţă ale produselor petroliere faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. "Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a depăşit 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 26,9 milioane dolari, puternic afectat de volatilitatea pieţei de profil", precizează compania.

De asemenea, independent de activitatea operaţională, rezultatele consolidate au fost impactate de mediul de piaţă şi de presiunea marjelor brute de rafinare, care în primele luni ale anului au scăzut substanţial, de la 51,3 dolari/tonă, la 37,6 dolari/tona.

"Marja europeană de rafinare a scăzut cu -5,4 dolari/MT (-11,5%) în trimestrul III 2019 faţă de trimestrul III 2018 şi cu -12 dolari/MT (-27,4%) în primele 9 luni ale anului 2019 faţă de perioada similară din 2018, ca urmare a unei presiuni semnificative asupra acestora, determinate de creşterea preţului la ţiţeiul de tip Urals şi de scăderea marjelor la benzină şi motorină pe plan european", se menţionează în comunicatul companiei.

În perioada ianuarie - septembrie, compania a continuat programele de optimizare a proceselor de producţie şi eficientizare a costurilor de operare, programe începute în anul 2014 şi continuate până în prezent. Totodată, perspectivele arată că în trimestrul IV 2019 şi la începutul anului 2020, marjele de rafinare vor creşte în baza noii reglementări IMO (Organizaţia Maritimă Internaţională) care impune scăderea de la 3,5% (în prezent) la 0,5% a conţinutului de sulf din combustibilul marin de la 1 ianuarie 2020.

Citește și Este pe locul 5 într-un top al companiilor din Europa de Sud Est

Rompetrol Rafinare şi-a propus pentru 2019 investiţii totale de peste 60 de milioane de dolari, în cele 3 unităţi de producţie din Năvodari şi Ploieşti. Potrivit datelor transmise de companie, valoarea exporturilor realizate de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, a depăşit în primele 9 luni din 2019 pragul de un miliard de dolari (1,15 miliarde dolari).

Pe segmentul de rafinare, care cuprinde rezultatele referitoare la rafinăriile Petromidia şi Vega, compania a consemnat o cifră de afaceri brută de peste 3,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2019, în scădere cu 7% comparativ cu nivelul atins anul trecut. Totodată, rezultatul operaţional EBITDA a scăzut, de la un profit de 135 de milioane dolari, la unul de aproape 72 milioane dolari în perioada ianuarie - septembrie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel