Rușii atacă frontal monopolul impus de Google
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Putin vrea să încurajeze companiile rusești de IT
Putin vrea să încurajeze companiile rusești de IT
Parlamentarii ruşi au votat marţi favorabil, în primă lectură, un proiect de lege care prevede că toate smartphone-urile, calculatoarele şi aparatele smart TV comercializate în Rusia vor avea preinstalat software rusesc, informează Reuters.

Actul normativ este menit să ajute companiile ruseşti din sectorul IT să concureze cu cele străine şi îi va permite guvernului de la Moscova să desemneze anumite produse software locale ca obligatorii pentru dispozitivele vândute în Rusia.

Parlamentarii din camera inferioară a legislativului susţin că legea care prevede preinstalarea soft-urilor va fi de asemenea în beneficiul consumatorilor, întrucât aceştia nu vor mai fi nevoiţi să descarce soft-uri ruseşti după ce îşi achiziţionează respectivele aparate.

Conform actului normativ, companiile care vor comercializa dispozitive fără software rusesc preinstalat vor fi pasibile de amenzi de până la 200.000 de ruble (3.155 dolari) începând cu 1 ianuarie 2021. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să mai treacă de două voturi ale camerei inferioare, apoi de votul camerei superioare şi în final să fie promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Google pregătește o nouă lovitură. Este dispus să plătească 2 miliarde de dolari

Piaţa telefoniei mobile este dominată în prezent în Rusia de produse ale companiilor străine Apple, Samsung şi Huawei care au preinstalate programele Google. În luna august, grupul rusesc de servicii de internet Mail.ru a anunţat că negociază cu Huawei posibilitatea ca dispozitivele vândute de această companie chineză pe piaţa rusească să aibă software preinstalat.

Noile măsuri vin în contextul în care Rusia încearcă să-şi extindă controlul asupra internetului şi să-şi reducă dependenţa faţă de companiile străine. Luna trecută, compania rusească din sectorul internetului Yandex şi-a exprimat preocuparea faţă de un proiect de lege care ar limita la 50% procentul acţionariatului străin în societăţile din sectorul IT.

Legislaţia rusească privind internetul a fost înăsprită în ultimii ani, astfel că motoarele de căutare sunt obligate să şteargă anumite rezultate, serviciile de mesagerie trebuie să transmite organelor de securitate cheile de criptare, iar reţelelor de socializare li s-a impus să stocheze datele utilizatorilor pe servere ruseşti. Vineri va intra în vigoare în Rusia şi legea cunoscută sub numele de ''internetul suveran'', care sporeşte controlul statului asupra reţelei globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel