Rubla a urcat miercuri la maximul ultimilor doi ani faţă de euro

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rubla. Foto: Anna Tis - Pexels
Rubla. Foto: Anna Tis - Pexels
Rubla a urcat miercuri la un maxim al ultimilor doi ani faţă de euro, după ce Rusia a ridicat miza în disputa cu Europa privind gazele naturale.

Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia pentru că au respins cererea sa de plată în ruble, vizând direct economiile europene, în cea mai dură ripostă de până acum la sancţiunile internaţionale impuse de acţiunile Moscovei în Ucraina.

Până la ora 1418 GMT, rubla a câştigat 1,8% pentru a se tranzacţiona la 75,43 faţă de euro, cel mai puternic nivel de la începutul lunii martie 2020.

Suspendarea livrărilor de gaze către o serie de ţări europene ar putea exacerba tensiunile geopolitice şi înrăutăţi şi mai mult relaţiile cu Europa, având un impact negativ asupra sentimentului, a declarat Veles Capital într-o notă.

Cu toate acestea, analiştii de la Promsvyazbank au declarat că impozitele pe venitul corporaţiilor care trebuie plătite joi ar putea împiedica întărirea semnificativă a dolarului verde în raport cu rubla.

Polonia anunţă măsuri împotriva Gazprom după ce ruşii au oprit gazele

Piaţa aşteaptă, de asemenea, decizia de vineri privind dobânzile. Se aşteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cheie cu 200 de puncte de bază, până la 15%, în timp ce încearcă să stimuleze acordarea mai multor împrumuturi în economie în contextul unei inflaţii ridicate, potrivit unui sondaj Reuters.

Ratele mai mici sprijină economia prin împrumuturi mai ieftine, dar pot, de asemenea, să alimenteze inflaţia şi să facă rubla mai vulnerabilă la şocurile externe.

Activitatea de tranzacţionare rămâne moderată şi oarecum neregulată în comparaţie cu nivelurile înregistrate înainte de 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Pe piaţa interbancară, rubla era mai slabă: băncile ofereau să cumpere dolari pentru 74,15 ruble şi îi vindeau pentru 74,57 .

Mişcările rublei sunt limitate în mod artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, iar economia se confruntă cu o inflaţie galopantă, cu fuga de capital şi cu riscul unei posibile neplăţi a datoriilor după ce Occidentul a impus sancţiuni dure.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a rezistat impactului sancţiunilor, dar un document al Ministerului Economiei, consultat miercuri de Reuters, a arătat că se aşteaptă la o scădere a produsului intern brut cu 12,4% în cel mai conservator scenariu, sugerând că presiunea sancţiunilor îşi pune amprenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel