Rusia a confiscat 265.000 de hectare de teren arabil cât și alte active de la o companie care are legături cu o țară "neprietenoasă”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Într-o escaladare semnificativă a represaliilor împotriva statelor "neprietenoase", pe fondul tensiunilor geopolitice crescute, Rusia a confiscat activele companiei de holdinguri agricole AgroTerra Group.

Măsura, anunțată la 8 aprilie 2024, a provocat o undă de șoc în sectorul agricol și a ridicat îngrijorări cu privire la securitatea alimentară și la relațiile comerciale internaționale.

Decretul președintelui Vladimir Putin plasează firmele înregistrate în Olanda AgroTerra Investments B.V. și AgroTerra Holdings B.V. sub "administrarea temporară" a Rosimushchestvo, agenția federală de gestionare a proprietății din Rusia. Această acțiune urmează unei serii de confiscări de active similare care vizează companii occidentale, inclusiv producătorul multinațional de bere Carlsberg și gigantul lactatelor Danone, care au încercat să se debaraseze de operațiunile lor din Rusia ca răspuns la conflictul actual din Ucraina.

AgroTerra, fondată în 2008, este un jucător important în industria agricolă, fiind specializată în producția și furnizarea de mărfuri precum soia, grâu și sfeclă de zahăr. Compania este recunoscută ca fiind unul dintre primii 20 cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Rusia, cu o suprafață cultivată de aproximativ 265.000 de hectare.

Impactul decretului asupra operațiunilor AgroTerra rămâne incert. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că: "Până în prezent, compania nu a primit încă detalii suplimentare cu privire la decretul privind transferul acțiunilor din cadrul capitalului autorizat al AgroTerra Group către conducerea temporară a Rosimushchestvo". În ciuda lipsei de claritate, compania a dat asigurări că își continuă operațiunile ca de obicei, concentrându-se în principal pe campania de însămânțare în curs.

Această confiscare face parte dintr-o tendință mai largă a Rusiei de a viza activele deținute de străini ca represalii la sancțiunile și alte măsuri luate împotriva companiilor rusești din străinătate. În aprilie 2023, Putin a semnat un ordin executiv care permite Rusiei să preia bunuri imobiliare, titluri de valoare, drepturi de proprietate și alte active ale companiilor străine care au legături cu "țări neprietenoase".

Implicațiile acestor acțiuni se extind dincolo de companiile afectate și de acționarii acestora. Ele reprezintă o amenințare la adresa lanțului global de aprovizionare agricolă, putând perturba producția și exporturile de alimente. În plus, această acțiune ar putea exacerba tensiunile dintre Rusia și țările occidentale, complicând și mai mult eforturile de soluționare a conflictului din Ucraina și de stabilizare a relațiilor internaționale.

Pe măsură ce situația evoluează, industria agricolă și piețele globale vor monitoriza îndeaproape repercusiunile confiscărilor de active ale Rusiei și impactul acestora asupra securității alimentare, comerțului și relațiilor diplomatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Reguli noi pentru transportatori
Portul Constanța
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Alibaba
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci

pixel