Rusia va închide, temporar, Nord Stream. Berlinul crede că e pentru totdeauna

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este de așteptat ca prețurile la gaz să sară din nou
Este de așteptat ca prețurile la gaz să sară din nou
Este ultima veste venită de la Moscova. Cu binecuvântarea președintelui Vladimir Putin, compania Gazprom va închide gazoductul Nord Stream. Cică pentru 10 zile de reparații. Germania nu crede însă.

Ambele fire ale conductei de gaz vor fi deconectate, pentru o reparație anuală programată, a precizat Gazprom, potrivit căreia închiderea gazoductului se impune pentru o serie de măsuri de întreținere preventivă, inclusiv testarea componentelor mecanice și a sistemelor de automatizare.

Anterior, Germania a lansat a doua etapă a unui plan de urgență pentru gaze pe fondul reducerii livrărilor din Rusia - următoarea etapă a planului este reglementarea de stat a consumului de gaze. 

Aceasta a fost precedată de o reducere semnificativă a pompelor de gaz de către Gazprom către UE. Astfel, doar 40% din capacitatea de gaz a conductei trece prin Nord Stream .

În același timp, Federația Rusă a oprit deja livrarea de gaz către unele țări, din cauza refuzului de a plăti combustibilul în ruble. Printre acestea se numără Polonia și Bulgaria.

În aceste condiții, guvernul german admite că Rusia nu va relua furnizarea de gaze naturale către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 după reparațiile planificate.

Prețurile gazelor pe piața europeană, potrivit ICE Futures, fluctuează la nivelul de 146 de euro pe MWh sau 1.600 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit presei ruse. 

În aceste condiții, este de așteptata ca prețurile să crească și mai mult, stimulate inclusiv de decizia Rusiei de a naționaliza proiectul Sahalin-2, la care participă companii japoneze și grupul Shell, dar și de anunțul venit din Statele Unite, unde compania Freeport LNG, afectată de un puternic incendiu în urmă cu aproape o lună, a anunțat că speră într-o reluare parțială a activității nu mai devreme de luna octombrie. 

Capacitatea de producție a întreprinderii este estimată la 15 milioane de tone de gaze naturale lichefiate pe an, ceea ce reprezintă în jur de 16% din totalul exporturile americane la acest produs. 

Citește și Putin atacă și companii japoneze de energie. Un decret care poate scoate Japonia din ecuația Sakhalin-2

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret de transfer al drepturilor asupra proiectului de gaze naturale Sakhalin-2 către o nouă companie rusă, o măsură care ar putea forța proprietarii străini, inclusiv Shell Plc, să renunțe la investițiile lor în această instalație.

Decretul invocă amenințări la adresa intereselor naționale și a securității economice a Rusiei, potrivit unei declarații din 30 iunie, emisă de Kremlin și semnată de Putin. Acționarii au la dispoziție o lună pentru a spune dacă vor prelua o participație în noua companie, iar cei care renunță ar putea să nu fie despăgubiți în totalitate, se arată în declarație. 

Mișcarea s-ar putea dovedi complicată pentru Shell, care deține o participație de 27,5% în instalația de gaz natural lichefiat din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Gigantul energetic a anunțat că va ieși din proiect după ce Rusia a invadat Ucraina și a mai spus că nu se va angaja să facă noi investiții în această țară.

Directorul general Ben van Beurden a declarat la începutul acestei săptămâni că Shell face progrese în vânzarea participației sale, a cărei valoare este estimată de Wood Mackenzie la 4,1 miliarde de dolari. Principalele companii energetice de stat din China sunt în discuții cu Shell pentru a cumpăra participația sa în proiect, au declarat în aprilie persoane familiare cu detaliile. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel