Rușii au distrus aproximativ 60.000 de tone de cereale în ultimul atac lansat în Odesa

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Cotaţia grâului a crescut după atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului
Cotaţia grâului a crescut după atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului
În atacul lansat în timpul nopții asupra sudului Ucrainei, rușii au lovit puternic infrastructura pentru exportul de cereale distrugând, totodată, circa 60.000 de tone de cereale.

"Va fi nevoie de cel puţin un an pentru a repara integral infrastructurile avariate. În portul Ciornomorsk, au fost distruse de asemenea 60.000 de tone de cereale, care trebuiau să fie expediate prin coridorul destinat transportului de cereale încă de acum 60 de zile", a indicat Mikola Solski, ministrul agriculturii din Ucraina într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

"Cea mai afectată a fost infrastructura de cereale a comercianţilor şi transportatorilor internaţionali şi ucraineni", a spus ministrul, adăugând că "securitatea alimentară mondială este din nou în pericol" prin aceste atacuri care au vizat obiective ucrainene legate de exporturile de cereale.

Printre companiile ale căror infrastructuri au suferite pagube, Solski a menţionat societatea franceză CMA-CGM şi grupul canadian Viterra.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat miercuri Rusia că a "ţintit în mod deliberat" prin atacurile sale din cursul nopţii de marţi spre miercuri siturile utilizate pentru exportul de cereale ucrainene, la trei zile după expirarea unui acord crucial pe această temă.


Atacurile vin în contextul renunțării la acordul cerealelor de către Rusia

 

Kremlinul şi-a anunţat luni refuzul de a prelungi acordul privind exportul de cereale semnat în iulie 2022, sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, care a permis ca produsele agricole ucrainene să fie transportate în siguranţă, în pofida conflictului şi a blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră de către marina rusă.

Moscova denunţă obstacole în calea comerţului cu îngrăşămintele sale şi cu produsele alimentare proprii.

Bombardamentele ruseşti asupra oraşului-port ucrainean Odesa "loveşte în cei mai săraci din lume", a reacţionat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, într-o postare pe Twitter publicată miercuri.

"Chiar dacă ruta prin Marea Neagră este dificil de înlocuit, susţinem pe preşedintele Volodimir Zelenski şi Ucraina (...) pentru a găsi căi de transport alternative. De exemplu, prin intermediul liniilor de solidaritate ale UE, pe cale fluvială, feroviară şi rutieră", a spus ea.

Armata rusă a afirmat miercuri că a lovit în timpul nopţii situri militare ucrainene din apropierea oraşului Odesa, în al doilea atac nocturn consecutiv asupra acestui port strategic din sudul Ucrainei, potrivit AFP.

"Forţele armate ruse au efectuat o lovitură grupată asupra unor situri industriale militare, a infrastructurii de carburant şi a depozitelor de muniţii ale armatei ucrainene", a indicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că a lovit şi baza aeriană Kanatovo din regiunea ucraineană Kirovograd.

Primarul Odesei, Ghennadi Truhanov, a declarat că a fost cel mai masiv atac rusesc asupra oraşului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, potrivit media ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel