Rușii dau năvală să fugă din țară după anunțul de mobilizare în timp ce bursa de la Moscova s-a prăbușit
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Aproape toate zborurile din Rusia către destinațiile străine disponibile au fost epuizate miercuri, după ce președintele Vladimir Putin a declarat o mobilizare "parțială" a celor 25 de milioane de rezerviști ai țării.

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei pentru 21 septembrie au fost indisponibile la câteva minute după anunțul lui Putin, potrivit site-ului de top de planificare a călătoriilor din Rusia aviasales.ru.

Până la prânz, ora Moscovei, zborurile directe de la Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au încetat, de asemenea, să mai apară pe site.

În timp ce zvonurile privind închiderea frontierelor au început să apară, Căile Ferate Ruse și compania aeriană Aeroflot au declarat că nu au primit "încă" ordin să interzică bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să cumpere bilete. 

Pe un canal Telegram citat de The Moscow Times și care colectează relatări ale călătorilor ruși de la frontiere se spune că s-au raportat câteva situații în care grănicerii nu au lăsat mai mulți bărbați de vârstă militară să treacă granița.

Datele privind biletele de avion coincid și cu sintagma de căutare "cum să părăsești Rusia", care a ajuns în fruntea căutăriloe pe Google marți seara, când discursul lui Putin era programat inițial, înainte de a fi amânat pentru miercuri dimineața.

Anunțul lui Putin a trimis, de asemenea, piața bursieră rusă la cele mai scăzute niveluri de când a ordonat trupelor să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

Bursa din Moscova (MOEX), denominată în ruble, a scăzut cu până la 10%, în timp ce acțiunile giganților energetici Rosneft și Gazprom au scăzut la un moment dat cu 12%.

De asemenea, rubla rusească a scăzut aproape de 63 față de dolar, cel mai slab nivel din ultimele peste două luni.

În condițiile în care forțele sale au suferit săptămâni întregi pierderi majore pe câmpul de luptă din Ucraina, pe fondul contraofensivei Kievului, Putin a ordonat mobilizarea imediată a ceea ce ministrul său al apărării a declarat că sunt 300.000 de rezerviști.

Dar avocații pentru drepturile omului au remarcat că decretul lui Putin pentru mobilizarea "parțială" lasă loc de manevră pentru a mobiliza chiar mai multe trupe decât a declarat public.

Activiștii au programat proteste la nivel național miercuri seara, în ciuda restricțiilor impuse disidenței împotriva războiului.

Citește și: Vladimir Putin declară mobilizarea parțială în Rusia UPDATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel