Activitatea industrială din China s-a contractat de altfel în noiembrie, penalizată de o cerere slabă și de înmulțirea focarelor de epidemie, potrivit indicelui managerilor de achiziții (PMI), publicat miercuri de cabinetul IHS Markit. Apariția variantei Omicron ar putea înrăutăți lucrurile în această țară încă izolată de lume prin strategia Covid 0.
Fragilitatea dezvoltatorilor imobiliari
Dar, dincolo de acest pericol, starea precară a situației financiare a celui mai mare dezvoltator imobiliar din țară, Evergrande, a dezvăluit cât de fragilă este, fapt, economia chineză În primul rând, pentru că sectorul imobiliar și cel al construcțiilor a reprezentat o mare parte din creșterea PIB-ului din ultimii ani. Un sector care cântărește între 7 și 7,5% din avuția națională și care, potrivit economiștilor de la Barclays Bank, a contribuit cu 26% la creșterea economică de anul trecut. Dar prețul locuințelor noi din China a început să scadă.
În al doilea rând, fenomenalul boom imobiliar a fost însoțit de o creștere a datoriei dezvoltatorilor și a gospodăriilor, care, la rândul ei, a alimentat creșterea prețurilor. Acest lucru a sporit temerile legate de formarea și spargerea bulei în viitorul apropiat. În cazul în care criza imobiliară s-ar agrava și ar duce la neîndeplinirea obligațiilor de plată de către dezvoltatorii imobiliari, atunci băncile care au finanțat construcția a mii de locuințe ar fi afectate în mod automat.
Citește și OMICRON a aruncat lumea cu 2 ani în urmă. Ce va fi mai departe
Citește și Investiții ce pot aduce venituri importante. Care sunt companiile cheie
Economiștii OCDE dau asigurări că "orice incapacitate majoră de plată poate fi gestionată cu atenție de guvern, limitând potențial riscurile sistemice generale pentru stabilitatea financiară. Cu toate acestea, condițiile de creditare s-ar putea înăspri", ceea ce ar putea antrena riscuri semnificative pentru creșterea economică, adaugă aceștia. Pe scurt, dacă prețurile proprietăților imobiliare scad substanțial, întregul edificiu economic chinezesc s-ar putea clătina. În aceste condiții, nu poate fi exclusă repetarea scenariului american sau spaniol din anii 2008-201. Din fericire, nu este cazul încă.
Cu frâna trasă
Se estimează că PIB-ul Chinei va crește cu peste 8% în acest an, sub impulsul exporturilor și al redresării consumului casnic. Dar, începând de anul viitor, vor intra în acțiune frânele. Creșterea va fi de numai 5,1%.
O scădere de 2 puncte procentuale pe an a creșterii cererii interne în China, timp de doi ani, ar reduce creșterea globală cu peste 0,4 puncte procentuale din PIB pe an, cu un impact și mai mare asupra Japoniei, a țărilor producătoare de materii prime și a Asiei de Est, a calculat OCDE.
Nu toți sunt dispuși să vadă lucrurile în negru. "În 2022, va avea loc cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, așa că nu va exista o ajustare bruscă a economiei. Va fi un an de stabilitate pentru că liderii chinezi vor face totul pentru ca lucrurile să rămână așa", spune Samy Chaar, economist-șef la Lombard Odier Bank.
Economiștii de la Barclays consideră că, dacă prețurile proprietăților vor scădea cu 20-30%, ele vor reveni la nivelul din 2017. În acest caz, doar 6% până la 10 % din locuințe ar scădea ca valoare. Totuși, guvernul chinez "dispune încă de suficiente instrumente pentru a gestiona recesiunea și a evita un accident".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...