Salariații care datorează mai mulți bani la stat. În ce condiții
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
APIA ofera subventii
APIA ofera subventii
Actuala legislație prevede situații în care salariații trebuie să plătească mai mult la stat. Adică mai mult decât alții. 

Persoanele fizice care sunt salariate la un angajator, dar, în același timp, încasează și venituri din dividende sunt obligate la plata suplimentară a contribuției la sănătate (CASS). Dar numai în cazul în câștigurile realizate vor fi de cel puțin 24.960 de lei în 2019.

Cu alte cuvinte, în afară de CASS-ul plătit de angajator pentru veniturile salariale, respectiva persoană trebui să plătească CASS suplimentar și pentru veniturile din dividende. Regula este stabilită implicit prin prevederile Codului fiscal.

Suma veniturilor non-salariale

„Persoanele fizice care încasează dividende datorează CASS dacă estimează că veniturile din diverse categorii de venituri non-salariale pentru un an depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice.

Astfel, pentru încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, se cumulează veniturile non-salariale (de exemplu, veniturile din activități independente, veniturile din cedarea folosinței bunurilor, veniturile din alte surse etc.). În măsura în care suma veniturilor non-salariale (inclusiv dividende) depășește plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, persoana fizică datorează CASS în valoare de 10% din nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, indiferent de nivelul acestor venituri.

Această regulă se aplică indiferent dacă persoana are calitatea de salariat (și deja plătește CASS la câștigul brut prin reținerea de către angajator) sau nu”, a explicat Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest pentru Avocatnet.

Jonglând cu cifre

Mai precis, în 2019, acel plafon de 12 salarii minime brute este de 24.960 de lei (2.080 x 12). Astfel, dacă se estimează că în 2019, în plus față de salariu, persoana fizică va încasa din dividende cel puțin 24.960 de lei, aceasta trebuie să depună declarația unică până pe 15 martie 2019 și să achite, până pe 15 martie 2020, CASS suplimentar pentru anul curent.

Așadar, un salariat care încasează dividende care depășesc plafonul legal datorează la stat CASS de două ori - o dată ca salariat (plata fiind făcută de angajator) și o dată ca persoană care încasează dividende (plata fiind făcută în nume propriu).

Citește și Noutăți Ce trebuie să faci dacă obții venituri din dobânzi

Declarația unică se depune în 2019 atât pentru declararea veniturilor din dividende din 2018 (pentru regularizări), cât și pentru estimarea veniturilor din dividende din 2019, pentru care se datorează CASS dacă vorbim de cel puțin 24.960 de lei.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS (a cărei cotă este de 10%) este echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, adică 24.960 de lei. Așadar, vorbim de CASS de 2.496 de lei pentru întreg anul 2019, adică 208 lei pe lună. Impozitul pe venit datorat pentru veniturile din dividende (a cărui cotă este de 5%) este plătit de firma care achită dividendele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel