Salariile din companii. Schimbare RADICALĂ. Propunere a Comisiei Europene

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Comisia Europeană vrea să schimbe regulile
Comisia Europeană vrea să schimbe regulile
Principiul ”pentru muncă egală, salariu egal” nu este întotdeauna respectat, motiv pentru care Comisia Europeană vrea să impună o serie de măsuri care elimine nerespectarea principiului.

Comisia Europeană (CE) propune mai multe măsuri privind transparența salarială pentru a asigura respectarea principiului egalității de remunerare.

Astfel, în cadrul anunțului de angajare sau înaintea interviului, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor primi informații cu privire la nivelul salariului oferit. O astfel de obligație există și în acest moment, ea rezultând din cuprinsul anexei 1A a HG nr. 174/2002 - normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002 dar care nu este respectată de cele mai multe ori.

Propunerea Comisiei Europene vizează și interdicția angajatorilor de a solicita candidaților informații cu privire la istoricul salarial.

La ora actuală, în România, Codul muncii impune confidențialitatea în privința salariului însă CE vrea ca lucrurile să fie absolut transparente dar datele cu caracter personal pe care angajatorul le va pune la dispoziția salariaților, la cererea acestora, vor fi anonimizate.  

Pensionarea la 70 de ani? Ministrul muncii aduce clarificări

CE mai cere raportarea diferențelor salariale între femei și bărbați în cazul angajatorilor care au cel puțin 250 de salariați.

Alte propuneri ale Comisiei Europene privind transparentizarea salarială:

despăgubiri pentru angajați - cei care au fost victime ale discriminării salariale pe criterii de gen pot primi despăgubiri, inclusiv recuperarea integrală a plăților restante și a primelor sau a plăților în natură aferente;

sarcina probei îi revine angajatorului - angajatorului, și nu lucrătorului, îi va reveni în mod implicit sarcina de a dovedi că nu a existat nicio discriminare în ceea ce privește remunerarea;

sancțiuni care să includă amenzi - statele membre ar trebui să stabilească sancțiuni specifice pentru încălcarea regulii egalității de remunerare, inclusiv un nivel minim al amenzilor;

organismele de promovare a egalității și reprezentanții lucrătorilor vor putea acționa în numele lucrătorilor în cadrul unor proceduri judiciare sau administrative și pot introduce acțiuni colective privind egalitatea de remunerare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel