Salariile primarilor ar putea creşte până la 23.000 de lei brut, de la 1 iulie - Proiect în Parlament

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În timp ce românii de rând se chinuie să treacă cu bine peste această perioadă extrem de dificilă, lucrurile stau cu totul altfel pentru "aleşi".

Salariile primarilor din România ar putea creşte până la 23.000 de lei brut, începând cu 1 iulie, ceea ce înseamnă şi cu mii de lei în plus faţă de cât sunt acum.  Potrivit Antena 3, în Parlament se află un proiect care, dacă va fi adoptat, va face ca salariile primarilor să crească semnificativ. 

Acum, salariile primarilor sunt calculate în funcţie de salariul minim pe economie, iar acestea au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat în plată în 2019, de 2.080 lei. În prezent, aleşii vor ca plafonarea să se facă la salariul minim pe economie aflat în plată în 2021, adică 2.300 de lei.

Creşterea salariilor pentru primari ar fi trebuit votată la pachet, săptămâna trecută, dar din cauza unei erori materiale, proiectul trebuie votat din nou. Amendamentul a fost însuşit de deputatul PSD Adrian Solomon şi prevede că salariile primarilor nu vor mai fi plafonate la salariul minim din 2019, ci la salariul minim din 2021. 

Salariile primarilor se calculează în functie de salariul minim pe economie aflat în plată. În 2019, acesta era 2.080 lei, în 2021, este de 2.300 lei, informează Antena 3

 

Citeşte şi: Criză de ingineri în România, deşi salariile pornesc de la 1.000 de euro la câteva luni de la absolvire

 

Domeniul construcțiilor este unul dintre dintre cele mai dinamice și active domenii, înregistrând anul trecut peste 25.000 de proiecte, în diferite stadii de dezvoltare.

Numărul de șantiere este în continuă creștere, însă România se confruntă cu o lipsă acută de specialiști care să implementeze și să finalizeze aceste proiecte, deși media salarială în construcții începe de la 4000 de lei.

Astfel, industria construcțiilor se află în topul celor mai bine plătite domenii în acest moment. Pe lângă beneficiile și facilitățile pe care angajatorii le oferă viitorilor ingineri, în funcție de experiență și de amploarea proiectelor, se pot câștiga salarii de trei ori mai mari decât media națională, ajungând la 2000 – 3000 de euro.

***

“Universitatea Tehnică de Construcții București răspunde acestei nevoi crescânde de specialiști și și-a concentrat toate eforturile de a crește numărul de înscrieri pe locurile disponibile în cele 7 facultăți ce fac parte din oferta educațională în 2022.

Domeniile de studiu pe care le oferă UTCB sunt printre puținele care ajută la dezvoltarea României și fac parte dintr-un sector economic prioritar. Pe scurt, absolvenții UTCB vor avea de plătit taxe mai mici și vor beneficia de salarii mai mari, dar și de oportunități numeroase în carieră.

Ne dorim să construim generații de specialiști îndreptați către progres, digitalizare și inovație și le asigurăm studenților noștri locuri de muncă încă din timpul facultății, dar și după absolvire. Le punem la dispoziție internship-uri la cele mai mari companii din domeniu și le oferim cel puțin 10 tipuri de burse. De asemenea, îi asigurăm de tot sprijinul în ceea ce privește proiectele de cercetare națională și internațională, oferindu-le acces la universități europene importante din cadrul EU-CONEXUS.

Construim împreună viitorul unei Românii durabile!” Prof. univ.dr.ing Radu Sorin Văcăreanu

***

Universitatea Tehnică de Construcții București oferă, pentru anul universitar 2022-2023, 1015 de locuri cu finanțare de la buget și 1000 de locuri în regim cu taxă pentru studiile universitare. Programele de master pun la dispoziție 1000 de locuri, dintre care mai mult de jumătate sunt locuri cu finanțare de la buget.  

Viitorii studenți se pot înscrie la una dintre cele 7 facultăți ale universității pe platforma dedicată: https://admitere.utcb.ro

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel