Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Conform documentului, răspunderea contravențională „intervine în cazul săvârșirii unei contravenții identificate potrivit legislației specifice în domeniul contravențiilor”. Cu alte cuvinte, este vorba despre o răspundere ce poate fi activată doar dacă se încălcă o normă, precum protecția datelor, ce atrage o sancțiune contravențională.
În acest caz, sancțiunile, situate între 5000 și 15000 de lei, se acordă pentru neasigurarea, de către o autoritate publică, „a protejării acelor informații care îi sunt comunicate de persoanele fizice sau juridice cu titlu confidențial, în măsura în care, în mod obiectiv, dezvăluirea informațiilor în cauză ar prejudicia interesele legitime ale respectivelor persoane, inclusiv în ceea ce privește secretul comercial și proprietatea intelectuală”. Abaterea sancționată nu este doar nerespectarea datelor personale, ci și a unor date care pot ține de interesele unei firme, cum este cazul secretului comercial, de exemplu.
Tot contravenție este considerată „nepunerea în aplicare, cu rea-credință, a hotărârilor consiliului local de către primar”, amenzile mergând, de această dată, de la 1000, la 5000 de lei. Aceleași pedepse sunt aplicate și dacă nu sunt respectate regulile de desemnare a unui consilier de etică, în cadrul autorităților și instituțiilor publice. Acest consilier trebuie să fie un funcționar public care, de principiu, va fi ales din cadrul departamentului de resurse umane. Atribuțiile acestuia vizează „consiliere(a) etică și monitorizarea respectării normelor de conduită”.
Citește și Amenzi de trei ori mai mari! Așa au decis deputații
De asemenea, va fi considerată abatere contravențională încălcarea normelor privind elaborarea unor planuri anuale de perfecționare profesională a funcționarilor publici. Acestea prevăd că toate autoritățile și instituțiile publice au obligația de a elabora anual astfel de planuri, precum și să țină evidențe distincte privind sumele alocate pentru plata programelor de formare și perfecționare profesională. Și o astfel de abatere se sancționează la fel cum sunt sancționate faptele exemplificate mai sus: între 1000 și 5000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...
Firmele cu afaceri peste 1...
Executivul condus de Ilie...
Piața imobiliară crește cu...