Pentru prima dată din 1991, cofondatorul Microsoft, nu mai deține una din primele două poziții în clasamentul anual Forbes 400, care unește cei mai bogați oameni din Statele Unite.
Deși anul trecut, averea sa a crescut cu 23 de miliarde de dolari, acest lucru nu a fost suficient pentru a putea ajunge din urmă ”tripleta Bezoz-Musk-Zuckerberg ”.
În clasamentul pe anul 2021, Bill Gates a ocupat locul patru, cu o avere estimată la 134 de miliarde de dolari.
Motivele căderii: bursa și căsnicia
Fluctuațiile pieței bursiere nu este singurul motiv pentru care Gates a pierdut locul al doilea, pe care l-a deținut din 2017 până anul trecut.
Trebuie spus că o parte semnificativă din capitalul lui Bill Gates (acțiuni în valoare de cel puțin 5,7 miliarde de dolari) i-a revenit fostei sale soții Melinda French Gates, după divorțului celor doi, din luna mai. Dacă cei doi nu ar fi divorțat, Gates ar fi fost pe locul al treile, înaintea fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, subliniază publicația Forbes.
Ce active deține Bill Gates
Aproape un sfert din capitalul său este îl reprezintă participația la Microsoft. Miliardarul mai deține 1,3% din companie, iar pachetul valora, pe 3 septembrie, 31 de miliarde de dolari.
Gates mai deține compania de investiții Cascade Investment LLC, având și o imensă proprietate numită Xanadu în valoare de 143 milioane dolari, situată în Medina, Washington.
Prin compania Cascade, Gates deține, printre altele: o participație cu care controlează afacerea lanțului hotelier Four Seasons, o participație de 14% la dealerii auto AutoNation, acțiuni la compania Republic Services, ce se ocupă cu reciclarea deșeurilor, la producătorul de tractoare Deere & Co., la compania Canadian National Railway, precum și alte active.
În top, aproape patru decenii
Pe numele său întreg William Henry Gates al III-lea, Bill Gates a apărut pentru prima dată în clasamentul Forbes din SUA în 1986, când compania Microsoft a fost listată la bursă.
Cele 45 de procente din acțiunile companiei deținute de Gates valorau, în '86, 315 milioane de dolari, iar, în 1987, creșterea rapidă a cotațiilor i-a permis să devină cel mai tânăr miliardar din lume. La 31 de ani, Bill deținea o avere de 1,25 miliarde de dolari.
De atunci, timp de peste 20 de ani, valoarea activelor sale a mers doar în sus.
În 1990, veniturile Microsoft au depășit pentru prima dată 1 miliard de dolari și compania a devenit cel mai mare furnizor de software de la acea vreme.
În 1991, Gates a urcat de pe locul 16 pe locul doi în clasamentul celor mai bogați americani, activele sale fiind evaluate la 4,8 miliarde de dolari.
Un an mai târziu, în 1992, a devenit cel mai bogat om din America, cu o avere de 6,3 miliarde de dolari.
Deși în 2000 Gates a demisionat din funcția de CEO al Microsoft, el a rămas pe primul loc în clasamentul Forbes al SUA, dar capitalul său a fost redus pentru prima dată. Acțiunile Microsoft au scăzut, în principal, din cauza acuzațiilor formulate de autoritățile americane privind încălcarea legislației antitrust.
Bill Gates a rămas cel mai bogat om din America, până în anul 2017, fiind depășit pentru scurt timp, în primăvara anului 2008, de Warren Buffett.
În clasamentul din 2018, Gates a trecut pentru prima dată după mulți ani, pe locul doi, fiind depășit de șeful Amazon, Jeff Bezos.
În clasamentul din 2020, Gates a fost depășit de Elon Musk, datorită creșterii incredibile a acțiunilor Tesla, iar în august 2021, Gates a fost depășit și de Mark Zuckerberg.
Cu toate acestea, după publicarea listei celor mai bogați americani din 2021, Facebook s-a prăbușit pe bursă în urma investigațiilor privind impactul Facebook asupra sănătății mentale a adolescenților. Căderea acțiunilor companiei l-a readus pe Gates în top trei cei mai bogați oameni din America.
Citește și: Zodia în care plouă cu miliardari. Rezultate surprinzătoare
Bill, filantropul
Bill Gates a donat sume mari fundației sale, Bill și Melinda Gates, care a devenit cea mai mare organizație caritabilă din lume.
Inspirat de acțiunile filantropice ale miliardarilor Andrew Carnegie și John D. Rockefeller, părintele Microsoft, împreună cu soția sa, a donat sume uriașe către trei fundații create de aceștia.
În total, din 1994 până în 2020, Bill și Melinda Gates au donat fundației 36,8 miliarde de dolari, în special sub formă de acțiuni Microsoft. Doar după în anul 2000, Gates a donat 20 de miliarde de dolari în acțiuni către Fundația Bill și Melinda Gates.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...