Scad pensiile în România? Ministrul Budăi a dat un răspuns foarte interesant
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Muncii a spus ce a avut de spus
Ministrul Muncii a spus ce a avut de spus
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre voucherele de 250 de lei și a comentat declarația colegului său de Guvern, Marcel Boloș, care a dat de înțeles că pensiile ar putea să scadă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat ”avem două jaloane în ceea ce înseamna pensiile și sistemul de pensii. Sunt anumite lucruri în jaloane care, dacă se aplică înseamnă că pentru cei care vor intra în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”. Acest lucru înseamnă că vor scădea pensiile, a fost întrebat ministrul Muncii, Marius Budăi, de Cătălina Porumbel la Antena3. 

Domnul ministru a avut dreptate

Pe formă, domnul ministru a avut dreptate. Noi am spus de foarte mult timp că ceea ce este scris în PNRR vizavi de veniturile următoare, până în 2070, ale generațiilor de seniori ai României sunt niște gogomănii mai mari decât cei care le-au scris. Țin însă să fac o precizare: atâta timp cât partidul din care fac parte va fi la guvernare nu va scădea nici o pensie. Ceea ce a spus domnul ministru vizează un indice de corecție, dar care, dacă noi vom respecta esența și principiul și litera legii din Legea 126 și va fi corectat cu noua formulă de calcul pentru valoarea punctului de referință, nu va exista nici o diferență de bani”, a declarat Marius Budăi. 

El a amintit că se dorește rediscutarea Programului Național de Redresare și Reziliență la nivel de Comisie Europeană, ”lucrăm în coaliție pentru a obține toate motivele și materialele pentru această discuție finală”. Budăi a subliniat că și-a făcut ”treaba până la nivelul ministrului Muncii, urmează să se ia decizia în coaliție, astfel încât conducerea coalției și conducerea politică a țării să meargă mai departe la Comisia Europeană.

Mai sunt câteva aspecte de clarificat

În privința voucherelor de 250 de lei, Marius Budăi a declarat că ”suntem cu tranșa a doua pentru cei 250 de lei virați, mai avem unele clarificări de făcut cu cetățeni care nu au primit la timp banii, cu românii care au realizat venituri la prima tranșă și nu au realizat venituri la a doua tranșă și au intrat în măsură”.

Întrebat în legătură cu intenția ca, în 2023, să fie acordate alte vouchere pentru pensionari, ministrul Muncii a evitat un răspuns direct. ”Nu o să înaintez nici o propunere pentru 2023. Când lucrurile vor fi clare, vom anunța și vom trece la implementarea celor decide, așa cum am demonstrat până acum.  

1000 de lei pentru fiecare român

Pe de altă parte, Marius Budăi a refuzat să comenteze inițiativa legislativă a deputaților USR Cristina Prună și Claudiu Năsui, care au depus în Parlament două proiecte de lege care sprijină populația și industria românească privind vouchere de 1.000 de lei pentru plata facturilor la energie și gaze și 5.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Primul proiect de lege conține un set de soluții pentru reducerea facturilor la energie și gaze, printre care reducerea TVA-ul la energie și gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din factură și vouchere pentru fiecare gospodărie.

Al doilea proiect vizează reducerea treptată a impozitării muncii, până la zero taxe. În condițiile majorării accelerate a prețurilor bunurilor și serviciilor cumpărate de populație, reducerea impozitării este singura măsură reală de protejare a muncitorilor cu salarii mici în fața acestei crize.

În același timp, proiectul prevede ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilități. Acest voucher care are o sumă fixă va ajuta și la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor.

Citește și Ce pensii se recalculează din oficiu. Când se poate cere recalcularea pensiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

Putin vrea o bursă a cerearelor pentru BRICS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului...

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel