VACCINURI inovative, așteptate cu nerăbdare. Care sunt noile tehnologii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Noile medicamente vor fi mai ușor de administrat și transportat
Noile medicamente vor fi mai ușor de administrat și transportat
Lansarea vaccinului Covid-19 a oferit producătorilor de medicamente genul de scurtătură rezervată de obicei produselor de consum mai banale: oamenii vorbesc despre vaccinarea cu Pfizer, Moderna, J&J sau Astra la fel de mult cum ar fi cumpărarea de șervețele sau a unui covrig. 

Companiile mai sus menționate au contracte pentru a furniza miliarde de doze, părând să lase puțin loc pentru alți participanți. Așadar, de ce zeci de alte companii farma lucrează la obținerea unor noi seruri.

Răspunsul este că, deși liderii doresc să obțină profituri imense, problema pandemiei este suficient de mare - și provocările continue suficient de descurajante - pentru a lăsa loc pentru cel puțin câteva companii. 

Ofertele a două companii, AstraZeneca Plc și Johnson & Johnson, care au ajuns pe piață rapid, au fost legate de rarele apariții a cheagurilor de sânge, încetinind lansarea lor. 

Cerințele speciale de manipulare și costul ridicat al vaccinurilor ARN mesager Moderna și Pfizer-BioNTech înseamnă că guvernele din șările mai sărace ar accepta o alternativă mai ieftină și mai ușor de transportat. Iar apariția de noi variante deschide ușa către vaccinuri care vizează coronavirusul în evoluție. 

Inclusiv oferte din China, Rusia și India, 11 vaccinuri au fost aprobate pentru a fi utilizate în diferite țări, potrivit cercetătorului Airfinity Ltd. OMS spune că există un total de 93 de vaccinuri în studiile umane din întreaga lume și încă 184 sunt studiat în laborator. Deși nu va exista cerere pentru un număr atâtr de mare, o serie dintre seruri au perspective puternice pe o piață susceptibilă să vadă vânzări apropiindu-se de 50 de miliarde de dolari, doar anul acesta.

La fel ca Moderna și Pfizer-BioNTech, CureVac - o mică companie germană care a făcut echipă cu producătorul auto Tesla pentru a produce „imprimante” portabile de medicamente - dezvoltă un vaccin bazat pe mRNA, care transformă celulele corpului în mici fabrici de vaccinuri. CureVac s-a mișcat mai încet, a efectuat teste pe animale și a lucrat pentru a crea o versiune stabilă pentru temperatura unui frigider obișnuit, spre deosebire de congelarea necesară pentru prima generație de seruri cu vector ARNm. Rezultatele studiilor clinice vor fi date publicității în curând și, dacă sunt pozitive, CureVac a declarat că Europa ar putea autoriza utilizarea vaccinului său până în iunie. Compania lucrează, de asemenea, cu gigantul farmaceutic din Marea Britanie, GlaxoSmithKline, la un ser de nouă generație care ar proteja împotriva mai multor tulpini ale virusului.

Citește și: COVID-19. Un vaccin universal, extrem de ieftin, aproape de realizare

Novavax Inc., un dezvoltator american de vaccinuri care este în activitate de mai bine de trei decenii, dar care nu a adus încă un produs pe piață, le-a spus investitorilor că ar putea obține autorizația Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA până în mai. Există motive temeinice pentru a crede că va avea succes după ce compania a lansat deja date din Marea Britanie care arată eficacitatea de 89,7% împotriva simptomelor Covid și așteaptă rezultatele unui studiu mai amplu din SUA: „Avem un produs care este clar în partea de sus a listei vaccinurilor ”, a declarat investitorilor Stanley Erck, directorul executiv al Novavax.

De asemenea, înainte de sfârșitul anului este de așteptat un vaccin produs în comun de Glaxo și Sanofi. Serul lor a fost amânat anul trecut după rezultate proaste la persoanele în vârstă, arătând cât de dificilă poate fi dezvoltarea vaccinului. Cu toate acestea, rezultatele bune ale testelor cu o versiune mai puternică a produsului - care se bazează pe ADN recombinant, tehnologia utilizată de Sanofi în vaccinurile antigripale - ar face serul un bun candidat. Și Sanofi lucrează la un vaccin ARNm cu un alt partener, ser care ar putea fi disponibil până în primăvara anului viitor. „Învățăm în fiecare zi”, a declarat investitorilor în luna aprilie Thomas Triomphe, șeful unității de vaccin Sanofi. „Este adevărat pentru toate tipurile de vaccinuri. Și vom continua să învățăm. "

Acest lucru nu lasă prea mult spațiu pentru ”sosirile” ulterioare, dar multe companii insistă că pot aduce totuși ceva unic pe piață. Unii își propun să creeze vaccinuri dovedite a fi eficiente pentru grupurile cu risc, cum ar fi pacienții cu cancer. Alții dezvoltă pastile, care ar putea accelera programele de inoculare sau produse asemănătoare unui plasture cu nicotină, care ar putea livra extrem de ieftin vaccinul. 

Valneva SE, o companie franceză care folosește o versiune inactivată a coronavirusului, spune că abordarea sa ar putea avea ca rezultat un booster bun care să protejeze împotriva variantelor care pot sustrage serurilor mai targhetate. 

Și Altimmune Inc., cu sediul în Maryland, lucrează la un spray nazal, despre care spune că ar fi mai eficient decât vaccinurile, deoarece vaccinul ar fi administrat direct în căile respiratorii. „Dacă Covid-19 devine endemic, vom avea nevoie de imunizări anuale”, a declarat CEO-ul Vipin Garg. „Deci, nu contează ce vaccin au primit oamenii la început.”

Lumea așteaptă în continuare vaccinul ideal: o versiune cu doză unică care este ieftină, extrem de eficientă, ușor de livrat și administrat și care nu prezintă probleme de siguranță. Cu calea pe care o va lua pandemia necunoscută încă, variantele se răspândesc și țări precum India care se îndreaptă către infecții record, este inteligentă și necesară continuarea căutării de noi tehnologii.

Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinică la Institutul de imunologie terapeutică și boli infecțioase de la Universitatea Cambridgem spune că: „Nu știm cu adevărat, pe termen lung, ce va fi cel mai eficient. Cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât mai bine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel