Se va suspenda utilizarea cardurilor de sănătate

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Un act normativ foarte important
Un act normativ foarte important
În plină pandemie provocată de noul coronavirus iar România se află în stare de urgență și sistemul sanitar este deja suprasolicitat, autoritățile vor ca în perioada următoare să aplice mai multe măsuri pentru a eficientiza relația dintre pacienți, medici șio farmaciști.

Una dintre măsurile pe care autoritățile doresc să le ia se numără și suspendarea utilizării cardului de sănătate, cel puțin în perioada următoare și prelungeirea valabilității trimitrerilor.

Proiectul propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) scutește scutească pacienții, medicii sau farmaciștii de folosirea cardului național de sănătate.

Proiectul mai prevede și suspendarea obligației de a înregistra în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, în cel mult trei zile lucrătoare, a serviciilor medicale și a serviciilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate offline, precum și a dispozitivelor medicale eliberate astfel.

Siveco mai câștigă un contract cu statul, aceeași companie care a executat și sistemul CNAS

Apoi, după cum apare și într-un comunicat recent al CNAS, termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialități clinice și paraclinice, a prescripţiei medicale pentru dispozitive medicale, a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT (tomografie cu emisie pozitronică - tomografie computerizată) se va prelungi cu 90 de zile, scrie avocatnet.ro.

O altă măsură prevăzută pentru această perioadă este și că: “în asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă pentru afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare”. Pentru situația în care după consultul la distanță medicul hotărăște că este necesară și consultarea directă, la cabinet ori la domiciul, acesta este obligat să ia măsurilenecesare pentru împiedicarea răspândirii Covid-19.

În fine, proiectul prevede și prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii, precum și la programele naționale de sănătate, până la data de 14 aprilie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel