Sectorul construcţiilor, în scădere. Cifrele momentului de la INS

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Șantier / Foto: Freepik
Șantier / Foto: Freepik
În luna octombrie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna septembrie 2024, ca serie brută, cu 3,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,2%, informează Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de luna octombrie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 13,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,6%. În perioada 1.I-31.X.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de perioada 1.I-31.X.2023, ca serie brută, cu 4,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,3%.

 

Octombrie 2024 comparativ cu septembrie 2024


Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 3,3%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-9,5%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 15,6%, respectiv cu 6,9%.

Pe obiecte de construcţii, s-a înregistrat o scădere la lucrările de construcţii inginereşti cu 9,8%. Creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale cu 16,3%, respectiv cu 1,7%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,2%, scădere înregistrată la lucrările de construcţii noi (-13,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-0,4%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 1,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-13,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,8%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 7,6%.

 

Octombrie 2024 comparativ cu octombrie 2023

 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 13,3%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-17,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 13,7%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădirile nerezidenţiale (-21,9%), clădirile rezidenţiale (-19,0%) şi la lucrările de construcţii inginerești (-7,1%). 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 11,6%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-16,7%) şi la lucrările de reparaţii curente (-13,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 12,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 22,4%, clădirile rezidenţiale cu 20,1% şi la lucrările de construcţii inginereşti cu 8,2%.

 

Perioada 1.I-31.X.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.X.2023

 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,1%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-4,1%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 7,4%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-23,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-6,8%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 5,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,3%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 6,2%, respectiv cu 4,3%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 7,8%. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-22,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-4,7%). Construcţiile inginereşti au crescut
cu 6,2%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

pixel