Șefa BCE, optimistă în privința economiei europene. ”Vrem să aducem inflaţia la 2% şi vom reuşi”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Conform șefei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, prin intermediul menținerii unei dobânzi ridicate, inflația din zona euro va începe să scadă. 

Politica monetară a Băncii Centrale Europene va ajuta la îmblânzirea inflaţiei, susţine preşedinta BCE, Christine Lagarde într-un interviu publicat duminică de publicaţia franceză La Tribune Dimanche, transmite Bloomberg.

"Vrem să aducem inflaţia la 2% şi vom reuşi să facem acest lucru", a subliniat Christine Lagarde, adăugând că o spirală inflaţionistă "trebuie evitată cu orice preţ".

Luna trecută gardienii euro au majorat costurile cu împrumuturile pentru a 10-a oară la rând, ducând dobânda la depozite la nivelul record de 4%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la înfiinţarea BCE. Majoritatea decidenţilor BCE au sugerat că o menţinere a dobânzilor la acest nivel, pentru o anumită perioadă, ar trebui să fie suficientă pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%, chiar dacă unii membri ai consiliului guvernatorilor, care sunt favorabili unor politici monetare mai restrictive, au indicat că ar putea fi nevoie de noi majorări.

"Dobânda de referinţă a BCE a ajuns la un nivel care, dacă va fi menţinut pentru o perioadă de timp suficientă de lungă, va contribui în mod decisiv la readucerea inflaţiei înapoi la ţinta noastră în cel mai scurt timp posibil", a apreciat Christine Lagarde, repetând practic cel mai recent punct de vedere oficial al BCE privind politica monetară.

Campania agresivă de majorare a dobânzilor adoptată de BCE începe să se resimtă însă asupra economiei din zona euro, care a înregistrat o creştere foarte mică în acest an, însă Lagarde a precizat că obiectivul ei nu este crearea unei recesiuni. Preşedinta BCE a adăugat că "nu este pesimistă" cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt, chiar dacă a recunoscut că situaţia Germaniei este un factor care afectează perspectivele pentru Europa.

Inflaţia este persistentă, dar încetineşte, şi în acelaşi timp creşterea economică este una modestă, a apreciat Lagarde. "Acesta este motivul pentru care FMI şi-a revizuit în jos estimările pentru întreaga lume, cu excepţia SUA", a spus preşedinta BCE.

Fondul Monetar Internaţional urmează să publice marţi noile sale previziuni privind evoluţia economiei mondiale, cu prilejul reuniunii anuale care anul acesta va avea loc la Marrakech (Maroc).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel