Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a vizitat China pentru a vorbi despre tensiunile comerciale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Janet Yellen / Foto: Federalreserve / Flickr
Janet Yellen / Foto: Federalreserve / Flickr
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat vineri că îngrijorările sunt din ce în ce mai mari cu privire la consecințele economice globale ale excesului de mașini electrice, panouri solare și alte produse industriale provenite din China.

Această problemă este principalul obiectiv al celor patru zile de întâlniri economice dintre Secretarul Trezoreriei americani și oficialii chinezi.

Industria din China este prea mare pentru a exporta în scopul unei creșteri rapide și ar trebui să reducă producția industriale excesivă pune sub presiune alte economii, a declarat Yellen în fața unei audiențe de aproximativ 40 de reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane din Guangzhou, China.

"Supracapacitatea nu este o problemă nouă, dar s-a intensificat și vedem riscuri emergente în noi sectoare", a declarat Yellen în Guangzhou, centrul de export din sudul Chinei, unde s-a întâlnit cu vicepremierul He Lifeng și cu guvernatorul provinciei Guangdong, Wang Weizhong.

Yellen și alți oficiali ai administrației Biden sunt din ce în ce mai îngrijorați de supraproducția chineză de vehicule electrice, panouri solare, semiconductori și alte bunuri care se revarsă pe piețele globale în fața unei scăderi a cererii pe piața internă chineză.

Ea a afirmat că acest lucru nu este sănătos pentru China și că afectează producătorii din alte țări, îndemnând Beijingul să renunțe la investițiile conduse de stat și să revină la reformele orientate spre piață care au alimentat creșterea economică în deceniile trecute.

În timp ce tensiunile dintre China și SUA pe o serie de subiecte au escaladat, Yellen a evidențiat domeniile de interes reciproc în cadrul unui dialog lansat în timpul primei sale vizite în China, în iulie anul trecut, inclusiv combaterea schimbărilor climatice și a finanțării ilicite.

Ea a declarat că un grup de lucru financiar care reprezintă ambele părți a lucrat la măsuri de limitare a riscurilor financiare generate de un potențial faliment bancar în oricare dintre economii.

Statele Unite și China au anunțat în septembrie crearea grupului de lucru financiar ca un loc de discuții politice și de schimb de informații. În ianuarie, grupul s-a întâlnit și a discutat rezoluția pentru marile bănci globale, potrivit Departamentului Trezoreriei.

China a stabilit un obiectiv ambițios de creștere economică de 5% pentru 2024, alimentat în parte de mai multe investiții în noi sectoare de înaltă tehnologie, în timp ce economia se luptă să depășească o criză imobiliară și o cerere slabă a consumatorilor. Însă mulți economiști spun că modelul de creștere al Chinei are nevoie de o revizuire majoră pentru a stimula consumul intern și pentru a reduce dependența sa puternică de investiții.

Yellen s-a ferit să amenințe cu noi bariere comerciale, dar a declarat în timpul călătoriei sale la Guangzhou, că nu va exclude mai multe acțiuni pentru a proteja lanțul de aprovizionare american pentru vehicule electrice, baterii, energie solară și alte bunuri de importurile chinezești la prețuri reduse.

Trezoreria nu se așteaptă la o schimbare majoră în politica chineză ca urmare a vizitei lui Yellen, dar oficialii americani consideră că a fost important să explice riscurile pe care investițiile excesive în anumite sectoare - și cererea relativ slabă a consumatorilor din China - le prezintă atât pentru economia chineză, cât și pentru partenerii săi comerciali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel