Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Au existat voci, încă de anul trecut, când încă nu începuse războiul din Ucraina, dar tensiunea creștea vertiginos între Kiev și Moscova, care avertizau în legătură cu o criză a gazelor comparată cu un teren minat, cu multe, foarte multe capcane. Voci care au revenit imediat după ce Putin a invadat țara vecină și care trăgeau un nou semnal de alarmă, atenționându-i pe mai marii lumi că lucrurile ar putea scăpa de sub control. Fiind vorba, desigur, tot despre piața gazelor naturale. S-a ajuns oare în acel punct?
Un lucru este cert: prețurile la gaze au luat-o razna, urcând la valori istorice. Iar țările europene se vor confrunta cu mai multe ierni în care vor trebui să caute soluții la problema gazelor. Așa spune Ben van Beurden, directorul general al companiei Shell, printre liderii mondiali ai domeniului și care consideră că nebunia gazelor din Europa, cauzată de reducerea livrărilor din Rusia ar putea dura mai multe ierni. "Este foarte posibil să avem mai multe ierni în care va trebui să căutăm soluții într-un fel sau altul", a spus el.
Prețurile trebuie înghețate de urgență
Cuvinte care se fac ecoul altei declarații similare, făcută, de această dată, de ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, care, într-o postare pe Twitter a scris că preţurile gazelor în Europa trebuie îngheţate de urgenţă, adăugând că legătura dintre preţurile gazelor şi energiei electrice este artificială şi trebuie reformată. „Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a declarat ea.
În schimb, vicecancelarul german și ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că instalațiile de stocare subterană a gazelor (UGS) din Germania se umplu mai repede decât era prevăzut și că obiectivele de ocupare stabilite de autorități ar putea fi atinse mai devreme decât se așteptau. Acest lucru ar ajuta țara să evite penuria de gaze în timpul iernii pentru întreprinderi și gospodării, deoarece companiile ar putea să se aprovizioneze din instalațiile de stocare, a explicat el, potrivit Spiegel. La data de 26 august, depozitele de gaze naturale din țară erau pline în proporție de 81,3%.
Habek a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că majorarea prețului se datorează renunțării la combustibilii fosili ruși, precum și speculațiilor. "Faptul că prețurile cresc atât de rapid nu se datorează doar creșterii cererii, ci și speculațiilor de pe piață, care <...> nu se bazează pe nimic", a spus el.
În urmă cu un an costa 27 de euro
Prețul gazului a crescut din nou luni, după ce săptămâna trecută a atins un nou maxim. Este a cincea săptămână consecutivă de creștere a prețului și asta va duce și la o majorare a facturilor. Până acum, luna august a înregistrat o creștere aparent de neoprit a prețurilor la gaze. Noile creșteri ale prețurilor au venit după ce gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că va închide în perioda 31 august – 2 septembrie conducat Nord Stream 1, care transportă gaz din Rusia în Germania, pentru lucrări de mentenanță.
Prețul gazului a atins un nou record, iar pe bursa din Amsterdam acesta a depășit 355 de euro pe MWh, o cifră astronomică în comparație cu cei 27 de euro atât cât era cu un an în urmă. Până acum, luna august a înregistrat o creștere aparent de neoprit a prețurilor la gaze. Pe lângă evoluția imprevizibilă a războiului, vara mai caldă decât de obicei și o creștere ulterioară a utilizării aerului condiționat au alimentat tendința ascendentă, împreună cu o secetă severă care a micșorat energia hidroelectrică și a limitat activitatea în centralele nucleare.
Citește și Prețul energiei. Bogdan Chirițoiu: ”Nu ne-am gândit suficient de repede”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...