Șeful Saudi Aramco avertizează: Va fi penurie de petrol în lume!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care este cauza apariției penuriei anunțate
Care este cauza apariției penuriei anunțate
Cea mai mare companie petrolieră din lume, Saudi Aramco, este încrezătoare că cererea de petrol va crește puternic în acest an, pe măsură ce China își redeschide economia și piața aviatică își revine, scrie Bloomberg.

"Suntem foarte optimiști că cererea va reveni pe piață", a declarat președintele și directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser, la Forumul Economic Mondial de la Davos. În opinia sa, există semne bune de creștere a cererii din partea Chinei. "Să sperăm că în următoarele două luni vom vedea un impuls și mai mare pentru economia de acolo", a spus el.

Nasser a declarat că cererea de combustibil pentru avioane este acum cu aproximativ 1 milion de barili pe zi, sub nivelul de dinaintea pandemiei, sau aproximativ jumătate din nivelul de acum un an. Dar redresarea transportului aerian capătă amploare, a declarat Amin Nasser. Pe măsură ce călătoriile cu avionul își vor reveni între 2023 și 2024, cererea va crește cu încă 1 milion de barili.

Probabil nu va mai exista capacitate neutilizată

Pentru a compensa creșterea cererii, companiile trebuie să investească mai mult în producția de petrol, a subliniat Saudi Aramco. Potrivit estimărilor sale, capacitatea de producție de petrol neutilizată este acum de 2 milioane de barili pe zi la o cerere globală totală de 100 de milioane de barili. Probabil nu va mai exista capacitate neutilizată când China își va ridica complet blocajele din cauza coronavirusului.

În plus, Amin Nasser spune că este nevoie de un plus de producție de 4 până la 6 milioane de barili pe zi doar pentru a compensa declinul natural al zăcămintelor existente. "Ne apropiem de o situație în care capacitatea de rezervă va fi epuizată și orice întrerupere a aprovizionării va face o diferență uriașă pe piață", a avertizat el.

În pofida investițiilor în energie regenerabilă

Cererea de petrol va crește pentru restul deceniului, în ciuda popularității tot mai mari a vehiculelor electrice și a investițiilor în energie regenerabilă. Aceasta ar compensa o parte din cererea de petrol, dar consumul de țiței va fi cu siguranță mai mare în 2030, a declarat șeful Saudi Aramco.

La începutul lunii ianuarie, prețul petrolului a scăzut din cauza temerilor că intrarea a recesiune a țărilor occidentale va duce la o reducere a cererii de energie. Țițeiul Brent a scăzut sub 80 de dolari pe baril la licitația din 4 ianuarie. Cu toate acestea, în ultimele zece zile, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 10%. Creșterea prețurilor a fost observată pe fondul respingerii de către China a politicii de toleranță zero față de COVID-19 și al așteptărilor de revigorare a celui mai mare importator de materii prime din lume. Miercuri, petrolul Brent s-a tranzacționat la 87 de dolari pe baril la bursa ICE Futures din Londra, înainte de a depăși această valoare pentru prima dată în 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel