Senatul a aprobat adeverința verde de vaccinare. Documentul, necesar de la 1 iulie
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Legea a trecut de Senat
Legea a trecut de Senat
Senatul a adoptat, marţi, în plen, două hotărâri prin care este de acord cu propunerile de Regulament ale Parlamentului European privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi - documente interoperabile de vaccinare, testare şi vindecare, în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Cele două hotărâri aferente propunerilor de Regulamente, care îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei, au înregistrat 111 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 4 abţineri, respectiv 112 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Senatul constată că propunerea de Regulament a Parlamentului European privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor interoperabile de vaccinare, testare şi vindecare respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

Prin hotărârile adoptate Senatul subliniază, printre altele, că este necesară prevenirea discriminării persoanelor nevaccinate sau nevaccinabile, că strategiile de vaccinare sunt de competenţa naţională a statelor membre.

"Propunerile de Regulament ale PE nu trebuie să prejudicieze capacitatea statelor membre de a lua decizii la nivel naţional din raţiuni de sănătate publica în conformitate cu legislaţia naţionala şi aquis-ul european în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Acordul provizoriu din 21 mai dintre colegislatori asupra certificatelor digitale ale UE privind COVID 19 pentru a facilita libera circulaţie trebuie să ofere mai multă claritate cetăţenilor", se arată în cele hotărâri.



De asemenea, Senatul recomandă ca "statele membre să poată continua utilizarea sistemelor puse în aplicare pe o perioadă de şase săptămâni de la intrarea în vigoare a Regulamentelor până la deplina operaţionalitate pe teritoriul acestora a cadrului pentru adeverinţa electronică".

Cele două Regulamente îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei.

"Prin cele două propuneri de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea funcţională o adeverinţă electronică verde, pentru a nu lăsa posibilitatea statelor membre ale Uniunii să legifereze în mod separat şi neunitar, condiţii care ar afecta exerciţiul unei libertăţi fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii - libera circulaţie", a afirmat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, pe 11 mai, când Comisia a avizat cele două propuneri de Regulamente.

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, adeverinţa electronică verde "nu este un document care să conducă la instituirea unei baze de date europene de evidenţiere a celor care s-au vaccinat".

Adeverinţa de vaccinare are trei componente: titularul s-a vaccinat, s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru sau este vindecat pentru cei care au trecut prin boală.

Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID-19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel