Sfinții Mihail și Gavril. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sfinții Mihail și Gavril
Sfinții Mihail și Gavril
Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri a fost rânduit de Biserică pentru a fi cinstit în ziua de 8 noiembrie, pentru că este cea de-a noua lună după luna martie, când a fost creată lumea, întocmai cum şi cetele îngereşti sunt în număr de nouă.

Sfântul Apostol Pavel este cel care, răpit fiind până la al treilea cer, aşa cum mărturiseşte ca şi când ar vorbi despre altul, pentru smerenie, a numărat nouă cete de îngeri. Şi văzând acolo deosebirile cetelor sfinţilor îngeri, a spus aceasta Sfântului Dionisie Areopagitul, ca unui ucenic al său. Iar acele nouă cete sunt despărţite în trei ierarhii, care cuprind câte trei cete, cea mai de sus, cea de mijloc şi cea mai de jos.

Toate cetele cele mai presus de cer se numesc însă cu acelaşi nume, adică îngeri, cu toate că au şi alte nume, precum: Serafimi, Heruvimi, Scaune, cea dintâi ierarhie şi cea mai de sus şi mai aproape de Preasfânta Treime, apoi ierarhia de mijloc, Domniile, Puterile şi Stăpîniile, a treia treaptă este a Începătoriilor, Arhanghelilor şi Îngerilor. Toţi se numesc îngeri, căci numele înger nu arată însăşi natura lor, ci numai slujba. Deci, toţi sunt îngeri pentru că toţi slujesc lui Dumnezeu.

Ultima dintre trepte, Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii, este cea mai de jos şi mai aproape de noi, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Dintre îngerii ultimei ierarhii, primii se numesc Începătorii pentru că sunt mai mari peste îngerii cei mai de jos, rânduindu-i spre împlinirea dumnezeieştilor porunci. Lor le este încredinţată îndreptarea a toată lumea şi păzirea împărăţiilor şi a domniilor, a neamurilor şi a limbilor. Fiecare împărăţie, neam şi limbă are păzitorul şi îndreptătorul ei, un înger din această ceată cerească.

Arhangheli se numesc cei mari şi vestitori de bine, cei care descoperă cunoştinţa voii lui Dumnezeu şi înţelegerile pe care le primesc ei de la cetele cele mai de sus, pentru ca să vestească îngerilor celor mai de jos şi printr-înşii oamenilor.

Voievozii tuturor acestor trei cete mai de jos, după Sfântul Maxim Mărturisitorul, sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, rânduiţi de Dumnezeu ca nişte credincioşi slujitori ai Lui.

Sfinţii Arhangheli, în vremea căderii satanei (Luceafărul care a căzut din pricina mândriei) împreună cu cei care l-au urmat în răzvrătirea lui au adunat aceste trei cete şi oşti îngereşti, iar Arhanghelul Mihail a strigat cu glas mare: "Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi şi să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiţi şi cum se împărtăşeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor şi din înălţime au fost aruncaţi jos, în adânc. Să luăm aminte, cum a căzut din cer Luceafărul cel ce răsărea dimineaţa şi s-a sfărâmat pe pământ".

Astfel grăind Arhanghelul Mihail către tot soborul îngeresc, a început cel ce stătea la locul cel dintâi, în prima ceată, împreună cu toate cetele cereşti, a slăvi pe Sfânta cea de o fiinţă şi nedespărţită Treime, pe Unul Dumnezeu, cântând: Sfânt, sfânt, sfânt, Domnul Savaot, plin este cerul şi pământul de mărirea Ta!

Această conglăsuire a sfinţilor îngeri s-a numit sobor îngeresc, adică luare aminte, o cugetare, o glăsuire, o unire; căci împreună şi cu un glas slăvesc pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Sfânta Treime.

Obiceiuri și tradiții în România

Se spune că, Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere și până la moarte. Aceștia asistă la Judecata de Apoi, ard păcatele lumești și curăță conștiințele oamenilor, potrivit folclorului românesc.

Credincioșii de la noi țin cont de câteva obiceiuri și tradiții, în această zi de 8 noiembrie, pe care le respectă cu sfințenie, pentru a fi păziți de rele.

Pentru a spori fertilitatea oilor ciobanii fac o turta mare din malai. Aceasta se numește turta arietilor (berbecilor). În ziua Sfinților Mihail și Gavril, turta se aruncă în mijlocul oilor și se lasă berbecii între ele. Tradiția spune că dacă turta cade cu fața în sus, la primăvară vor fi mulți miei.

În acestă zi este interzis să lucrezi sau să faci treburi în casa, in curte sau pe câmp. Se spune că cine nu respectă această tradiție, va avea parte de o moarte chinuită.

De Sfinții  Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul morților. Oamenii aprind lumânări, atat pentru cei vii, cât si pentru cei morti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

TVA / Foto: Freepik.com
Adrian Negrescu, analist economic
Bani. Freepik.com
Vama Giurgiu
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik
Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României
Sediul ANRE
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Yarlung Zangbo, Lhasa, Tibet
Lingouri de aur / Foto: Arhivă

Exporturile de metale prețioase ale Rusiei au explodat

Exporturile ruseşti de metale preţioase spre China...

Ce prevede legea promulgată de șeful statului

CCR, nouă decizie privind recalcularea pensiilor militare

Curtea Constituțională respinge excepțiile privind...

Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Brățară cu diamante

Maria Antoaneta se mută temporar la Londra

O expoziție grandioasă dedicată influenței stilistice a...


pixel