Simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), la Universitatea Politehnica. Anunţul Ambasadei SUA
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Politehnica Bucuresti
Politehnica Bucuresti
Statele Unite şi România anunţă amplasarea unui simulator al noului reactor la Universitatea "Politehnica" şi încheierea unui parteneriat în cadrul Programului FIRST.

"Statele Unite şi România au plăcerea să anunţe o nouă dimensiune în Parteneriatul lor Strategic, prin Programul FIRST - Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni).

Conform programului FIRST, Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România să poate pune bazele unui Centru E2 la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Centrul E2 va ajuta la avansarea obiectivelor României de a deveni lider în amplasarea securizată şi sigură a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) şi crearea unui centru educaţional şi de instruire în domeniul SMR în regiune. Acest anunţ vine ca urmare a Acordului inter-guvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020, prin care s-a consolidat o relaţie de mai multe decenii în domeniul dezvoltării energiei nucleare de uz civil.

Programul FIRST sprijină rolul de lider al României, ca primă ţară în regiune care va utiliza tehnologie SMR. Acesta este un prim pas, însă un pas tehnologic uriaş în îmbunătăţirea acţiunilor pentru prevenirea schimbărilor climatice, a securităţii energetice, şi a accesului la energie în întreaga Europă şi în lume", transmite Ambasada SUA la Bucureşti.

Citeşte şi: Virgil Popescu: Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi amplasat la Doicești - Dâmbovița

Subsecretarul de stat pentru Controlul Armelor şi Securitate Internaţională, Bonnie Jenkins, a declarat: "Astăzi, îmi face plăcere să ne îndeplinim angajamentul pe care ni l-am luat prin Pachetul "Nuclear Futures", pe care l-am anunţat la conferinţa COP 26 în luna noiembrie, acela de a pune la dispoziţia României un simulator SMR care să sprijine programul ambiţios pentru energie nucleară al României şi obiectivul acesteia de a deveni un centru SMR regional. Nu există un partener mai bun ca România în regiune".

"Sunt foarte încântată că astăzi începem o nouă eră, îmbunătăţind infrastructura energiei nucleare a României cu un simulator SMR NuScale Power la Universitatea Politehnica din Bucureşti, pentru a sprijini dezvoltarea educaţiei şi a forţei de muncă, în baza Programului FIRST. România este foarte implicată în dezvoltarea primului reactor SMR în regiune şi faptul că foloseşte ca punct de plecare competenţele ştiinţifice, inginereşti şi tehnologice reprezintă o garanţie că programul nostru nuclear bazat pe noi tehnologii va asigura experienţa necesară pentru stabilirea celor mai înalte standarde de siguranţă şi securitate nucleară. Sper că acest lucru va încuraja generaţiile tinere să se alăture dezvoltării SMR în România şi în regiune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel