Sistarea livrărilor de gaze din Rusia încinge spiritele între Chişinău şi Tiraspol

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Chișinăul reafirmă deschiderea pentru livrările de gaze naturale în Transnistria, în condiții legale.

Chișinăul nu s-a opus și nu se opune livrărilor de gaze naturale către malul stâng al Nistrului, respectând cadrul legal în vigoare, a transmis vineri președinția Republicii Moldova. Declarația vine în contextul acuzațiilor liderului separatist transnistrean Vadim Krasnoselski, care, recent întors de la Moscova, a susținut că autoritățile moldovene blochează aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii, după ce Rusia a sistat unilateral livrările începând cu 1 ianuarie 2025, relatează Ziarul Național din Chișinău.

Citeşte şi: Kremlinul pune condiții: Transnistria poate primi gaz, dar Republica Moldova trebuie să colaboreze

Krasnoselski i-a cerut președintei Maia Sandu să intervină pentru a permite accesul gazelor în Transnistria și a preveni o agravare a crizei. Într-un mesaj publicat pe Telegram, liderul transnistrean a acuzat Chișinăul că obstrucționează furnizarea gazelor prin compania „Natural Gaz DC” SRL, deținută de Arcadie Vicol. Acesta a anunțat recent semnarea unui „contract-cadru” cu „Tiraspoltransgaz”.

 

Replica autorităților de la Chișinău

 

Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al președintei Maia Sandu, a respins acuzațiile lui Krasnoselski, afirmând că acestea „distorsionează realitatea”. El a subliniat că problema își are originea la Moscova, nu la Chișinău.

„Așa cum a declarat președinta Maia Sandu, Chișinăul nu a blocat niciodată și nu blochează livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condiții legale. Din contră, autoritățile oferă tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o denaturare gravă a faptelor. Este cunoscut faptul că singura companie autorizată să livreze gaze în Transnistria este Moldovagaz, în care Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni,” a explicat Zaharov.

 

Controverse în jurul „Natural Gaz DC”

 

Arcadie Vicol, proprietarul „Natural Gaz DC” SRL, considerat un apropiat al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, a fost audiat de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Firma sa a încheiat un acord cu „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaze achiziționate de la traderi europeni.

Într-un interviu pentru Ziarul Național, Vicol a susținut că acest contract a fost aprobat de Secretariatul Comunității Energetice. În replică, instituția a declarat că nu intervine în acordurile de piață și nu aprobă contracte de furnizare, ci doar monitorizează respectarea legislației UE.

 

Reacția autorităților și implicații geopolitice

 

Premierul Dorin Recean a calificat contractul „Natural Gaz DC” drept parte a unei operațiuni rusești menite să destabilizeze Republica Moldova.

Conform legislației moldovene, furnizarea gazelor în regiunea transnistreană poate fi realizată doar prin intermediul Moldovagaz, care are un contract de livrare cu Gazprom valabil până în septembrie 2026, a relatat publicația moldoveană.

În acest context, Chișinăul solicită Moscovei soluții reale pentru criza energetică din regiune, în timp ce acuzațiile transnistrene sunt văzute drept tentative de a deturna atenția de la responsabilitatea reală a Federației Ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...

Fuziune / FOTO: Freepik

Natixis și Generali vor crea un gigant european

Când doi titani își unesc forțele, iar piața...


pixel