Astfel începând din 22 martie a intrat în vigoare regulamentul UE 1.238/2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP).
Noul sistem de pensii vine, alături de sistemele de pensii private naționale, în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale din fiecare țară UE.
“Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE”, subliniază CE.
PEPP va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național.
Potrivit regulamentului amintit, PEPP este un produs de pensie individuală, care nu ține de exercitarea unei profesii, la care un participant încheie un contract în mod voluntar în vederea pensionării. Întrucât PEPP ar trebui să asigure acumularea de capital pe termen lung, retragerea anticipată a capitalului trebuie limitată și poate fi penalizată.
Vechime în muncă 2022. Cum verificăm vechimea acumulată
Astfel, odată cu aplicarea acestui sistem, cei ce economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia atât de avantajele unei concurențe sporite, cât și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile privind pensia.
„Cu acest nou cadru pentru un produs paneuropean de pensii personale, oamenii vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie și se vor bucura de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor. Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Odată înscriși în sistem furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE”, a declarat Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, notează Avocatnet.
Prin intermediul PEPP se creează o piață europeană a pensiilor personale, ceea ce dă posibilitatea apariției mai multor produse de pensii personale la nivel transfrontalier. Totodată, sistemul oferă cetățenilor UE o alternativă competitivă în cazul economisirii pentru pensie.
Documentul poate fi consultat AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...