Sistem paneuropean de pensii. Românii pot aplica deja
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Pensiile celor care au copii vor crește semnificativ
Pensiile celor care au copii vor crește semnificativ
Comisia Europeană a anunțat de săptămâna trecută că s-a introdus un sistem paneuropean de pensii personale, sistem la care orice cetățean al unui stat din UE poate participa ceea ce înseamnă că implicit și românii pot participa.

Astfel începând din 22 martie a intrat în vigoare regulamentul UE 1.238/2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP). 

Noul sistem de pensii vine, alături de sistemele de pensii private naționale, în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale din fiecare țară UE.

“Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE”, subliniază CE.

PEPP va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național.

Potrivit regulamentului amintit, PEPP este un produs de pensie individuală, care nu ține de exercitarea unei profesii, la care un participant încheie un contract în mod voluntar în vederea pensionării. Întrucât PEPP ar trebui să asigure acumularea de capital pe termen lung, retragerea anticipată a capitalului trebuie limitată și poate fi penalizată.

Vechime în muncă 2022. Cum verificăm vechimea acumulată

Astfel, odată cu aplicarea acestui sistem, cei ce economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia atât de avantajele unei concurențe sporite, cât și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile privind pensia.

„Cu acest nou cadru pentru un produs paneuropean de pensii personale, oamenii vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie și se vor bucura de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor. Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Odată înscriși în sistem furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE”, a declarat Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, notează Avocatnet.

Prin intermediul PEPP se creează o piață europeană a pensiilor personale, ceea ce dă posibilitatea apariției mai multor produse de pensii personale la nivel transfrontalier. Totodată, sistemul oferă cetățenilor UE o alternativă competitivă în cazul economisirii pentru pensie.

Documentul poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel