”Compania Națională a Uraniului (CNU) este singurul producător de pe teritoriul României a combustibilului nuclear. Aceasta reprezintă o activitate de interes strategic, iar CNU face parte din strategia privind independența energetică a României. Deși legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane și structuri să le ignore, conducând la situația actuală a companiei, care prejudiciază atât salariații, cât și interesele economiei naționale”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA.
Hossu precizează faptul că salariații CNU nu și-au primit salariile de două luni.
„Anul trecut a fost adoptată legea 193/2018, urmată de HG 126/2019, care stabilește principiile privind asigurarea și menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu. Cu toate acestea, Compania Națională a Uraniului se află în blocaj, iar salariații săi nu și-au primit salariile de două luni, desfășurarea în continuare a activității fiind sub semnul incertitudinii”, se arată în scrisoarea adresată Lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
300.000 de tone de uraniu de la Ștei, luate de ruși în contul ”despăgubirilor de război”
În acest sens, Cartel ALFA are mai multe solicitări către Ministerul Economiei, pentru rezolvarea situației de la CNU:
„Există cadrul legislativ pentru desfășurarea activității companiei și valorificarea dioxidului de uraniu prin achiziționarea sa de către Societatea Națională Nuclearelectrică (SNN);
Cele două societăți (CNU și SNN) sunt companii de stat, ambele deținute de Ministerul Economiei;
Vă solicităm să dispuneți aplicarea legislației pentru a debloca activitatea CNU și să ne comunicați soluțiile pe care ministerul le identifică în acest sens.
De asemenea, ţinând cont de interesele naţionale, având în vedere păstrarea circuitului nuclear integrat, vă resupunem atenției, imperativul, ca într-un termen cât mai scurt cu putinţă, Compania Naţională a Uraniului - S.A. să fie asimilată de către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A., perspectivă agreată în cadrul discuţiilor avute la Ministerul Economiei”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...