Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Erupția, numită ejecție de masă coronală, nu a fost deosebit de puternică, dar când a lovit câmpul magnetic al Pământului a declanșat cea mai puternică furtună geomagnetică văzută de ani de zile. De data aceasta nu au existat prea multe perturbări - puțini oameni știau chiar că s-a întâmplat - dar a servit ca un memento care arată că Soarele s-a trezit din somnolență.
În timp ce sunt invizibile și inofensive pentru oamenii de pe suprafața Pământului, undele geomagnetice dezlănțuite de furtunile solare pot paraliza rețelele electrice, bloca comunicațiile radio, pot înveli echipajele companiilor aeriene în niveluri periculoase de radiații și pot elimina sateliți critici. Soarele a început un nou ciclu de 11 ani, anul trecut, și pe măsură ce va atinge apogeul în 2025 va crește și riscul pentru oameni, provocând haos într-o lume care a devenit din ce în ce mai dependentă de tehnologie față de cum erau lucrurile în urmă cu 17 ani în timpul ultimei furtuni solare.
Pericolul nu este ipotetic. În 2017, o furtună solară a făcut ca aparatele radioamatorilor să devină inutilizabile exact în momentul în care uraganul de categorie 5 Irma ajungea în Caraibe. În 2015, furtunile solare au eliminat sistemele de poziționare globală (GPS) din nord-estul SUA, acest lucru fiind o preocupare deosebită deoarece mașinile fără șofer devin realitate. Piloții liniilor aeriene prezintă un risc mai mare de a dezvolta cataractă atunci când sunt loviți de undele electromagnetice solare în timp ce la membrii echipajului de sex feminin se observă rate mai mari de avorturi spontane.
În martie 1989, o furtună solară care a lovit Quebecul a provocat o întrerupere a aliamentării cu energie la nivelul întregii provincii, care a durat nouă ore, potrivit site-ului Hydro-Quebec. O lucrare din 2017 în jurnalul Uniunii Geofizice Americane prognozează că întreruperile cauzate de furtunile solare ar putea atinge până la 66% din populația SUA, pierderile economice ajungând la potențiala sumă de 41,5 miliarde de dolari pe zi.
ATENȚIONARE! O puternică FURTUNĂ SOLARĂ lovește Pământul. Ce va fi
Pentru a face față unei astfel de catastrofe, administrația președintelui Barack Obama a stabilit la acea vreme o strategie de conștientizare a pericolele furtunilor solare masive cât și pentru a evalua riscurile pe care le prezintă. Anul trecut, președintele Donald Trump a semnat legea ProSwift, care își propune să construiască tehnologie pentru a îmbunătăți prognozele și măsurarea unor astfel de evenimente.
Ce se întâmplă pe Pământ
Există dezbateri în rândul oamenilor de știință despre cât de mult se poate face pentru a proteja părțile vulnerabile ale infrastructurii planetei de efectele furtunilor solare. Pași precum utilizarea oțelului nemagnetic în transformatoare și instalarea mai multor protecții la supratensiune în rețea ar putea spori rezistența, dar în cele din urmă cea mai bună apărare împotriva catastrofei ar putea fi o prognoză mai bună. Astfel companiile de utilități putând să se pregătească din vreme pentru asemena evenimente.
Furtunile solare au loc într-un ciclu de 11 ani în timpul căruia își schimbă polaritatea câmpului magnetic al Soarelui. Forțele magnetice care acționează asupra Soarelui se încurcă în timpul procesului și pot trece prin suprafață, trimitând plasma soarelui în spațiul cosmic și declanșând furtuni geomagnetice pe Pământ.
Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată a avut ca rezultat evenimentul Carrington din 1859, când liniile telegrafice s-au electrificat, au curentat telegrafii iar oficii au luat foc, atât în America de Nord cât și în Europa. Dacă o furtună de această magnitudine ar urma să lovească astăzi, probabil că ar lăsa fără energie milioane, dacă nu miliarde de oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...