ȘOC la bursa americană. A pățit-o cel mai mare fond de investiții din lume

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Pentru cunoscători este un semn
Pentru cunoscători este un semn
Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 1993. Și a pățit-o cel mai mare fond de investiții de lume, care gestionează 407 miliarde de dolari.

Cel mai mare fond de investiții din lume, SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), a înregistrat cea mai mare retragere lunară de fonduri din 1993 încoace. Explicația este simplă: a fost rezultatul activității investitorilor, care a dus la o vânzare masivă a acțiunilor care și-au revenit în ședința de tranzacționare din 31 ianuarie, scrie Bloomberg.

"Investitorii sunt îngrijorați că recenta revenire ar putea fi falsă. Aceste acțiuni amintesc de principiul "vinde în timp ce crește"", a comentat Atanasios Psarofagis, analist de fonduri pentru Bloomberg.

Luna ianuarie a fost cea mai proastă lună din 1993 încoace pentru fondul de investiții american de 407 miliarde de dolari care urmărește indicele S&P 500. Numai luni, 31 ianuarie, au fost retrase aproximativ 6,96 miliarde de dolari, cea mai mare retragere zilnică din ultimii aproape patru ani, chiar dacă indicele general al pieței S&P 500 a crescut cu 1,9%.

Cu toate acestea, nu doar fondul SPDR S&P 500 ETF Trust a înregistrat ieșiri masive. Fondul Invesco QQQ Trust Series 1 (QQQ), în valoare de 191 de miliarde de dolari, care reflectă performanța indicelui tehnologic NASDAQ 100, a înregistrat, de asemenea, cea mai mare retragere a investitorilor de la prăbușirea dot-com (aproximativ 6,2 miliarde de dolari au fost retrași la acea dată). Financial Select Sector SPDRF ETF (XLF) și Vanguard Value ETF (VTV) au fost, de asemenea, printre liderii în ceea ce privește ieșirile de numerar, cu 3,9 miliarde de dolari și, respectiv, 2,3 miliarde de dolari.

Citește și Previziuni 2022. Pericole LA TOT PASUL pentru piețele de capital. Toate pot fi distrugătoare

Potrivit Bloomberg, retragerea masivă de fonduri ar putea fi un semn că un grup de traderi a profitat de revenirea acțiunilor în timpul tranzacțiilor din 31 ianuarie pentru a-și reduce pozițiile pe piața largă. Indicele general al pieței americane S&P 500 a scăzut cu 5,25% în prima lună a anului, făcând din ianuarie cea mai proastă lună pentru piață începând din martie 2020, când a fost declarată oficial pandemia de coronavirus. Indicele tehnologic NASDAQ Composite a scăzut cu 8,98% în aceeași perioadă.

În pofida faptului că investitorii au retras fonduri de la fondurile cu capitalizare mare, în general fondurile de acțiuni americane au înregistrat intrări nete de aproximativ 23 miliarde de dolari în ianuarie, arată datele, potrivit Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
HistoSonics

pixel