Societe Generale vede un ”scenariu extrem” în Rusia. Temerile sunt mari
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Florin Cîțu a propus reducerea CAS cu 5% pentru creşterea salariilor românilor
Florin Cîțu a propus reducerea CAS cu 5% pentru creşterea salariilor românilor
Acţiunile băncilor au scăzut semnificativ în ultimele zile, din cauza temerilor privind posibile deprecieri de active, a unor venituri mai scăzute şi a dificultăţilor economice.

Societe Generale a anunţat că poate vedea "un scenariu extrem" în care Rusia deposedează banca de operaţiunile sale locale, în unul dintre cele mai dure avertismente venite până acum de la o companie occidentală privind potenţialele efecte negative ale războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

SocGen, una dintre băncile europene cu cea mai mare prezenţă pe piaţa rusă, a informat că lucrează la reducerea riscurilor, în condiţiile în care creditorii din Europa îşi revizuiesc operaţiunile în Rusia, după invazia Ucrainei. "Grupul are mai mult decât suficient buffer (rezervă n.r.) pentru a absorbi consecinţele unui potenţial scenariu extrem, în care grupul ar fi deposedat de drepturile de proprietate asupra activelor sale bancare în Rusia", a precizat Societe Generale.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că autorităţile de reglementare se pregătesc pentru o posibilă închidere a subsidiarei europene a VTB Bank, al doilea grup bancar rus, din cauza temerilor privind impactul sancţiunilor occidentale asupra băncii. Dacă se va întâmpla așa, ar fi al doilea mare faliment în regiune al unei bănci ruseşti importante după ce Sberbank şi-a închis majoritatea operaţiunilor sale din Europa.

Societe Generale este una din băncile aflate sub presiune din cauza prezenţei în Rusia. Joi, acţiunile au deschis în creştere cu 2% dar de la începutul anului înregistrează un declin de aproximativ 20%.

Rusia, retrogradată

Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), spunând că sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia.

Citește și Expunerea băncii Societe Generale la Rusia se ridică la 18,6 miliarde euro

Pieţele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulenţe semnificative din cauza evenimentelor din această săptămână, după ce forţele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală - cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni dure Moscovei.

Invazia a dus la o serie de acţiuni de credit şi avertismente privind impactul sancţiunilor asupra economiei ruse. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria "junk", iar Moody's a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel