În anumite situații, șomerii pot beneficia atât de concedii de asigurări sociale de sănătate, cât și de indemnizația aferentă. Conform OUG 158/2005, în categoria concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate intră concediile
medicale și indemnizațiile:
pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor
accidente de muncă sau boli profesionale;
pentru maternitate;
pentru îngrijirea copilului bolnav;
de risc maternal.
Pentru șomeri, baza de calcul a indemnizației se calculează "ca medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar", după cum stabilește OUG 158/2005, notează Avocatnet.
Valoarea brută a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unei boli obișnuite reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele șase luni ce constituie baza de calcul a concediului medical (poate ajunge la 100% din baza de calcul dacă beneficiarul suferă de afecțiuni grave - SIDA, cancer etc.).
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenți. AMOFM a publicat condițiile
Pe perioada acordării indemnizației de concediu medical, plata indemnizației de șomaj se suspendă.
Potrivit Legii nr. 76/2002 a șomajului, la intrarea în concediu medical, șomerii trebuie “să înștiințeze în scris agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrate apariția stării de incapacitate temporară de muncă și datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical”.
În cazul în care problema medicală a apărut în weekend sau în altă perioadă în care nu se lucrează, șomerii trebuie să înștiințeze agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrați în prima zi lucrătoare.
Legat tot de concedii medicale, de luna viitoare vor apărea mai multe modificări importante în legătură cu ele. Modificările nu vor viza însă concediile medicale ale șomerilor, ci pe cele ale salariaților.
Mai exact, din august, vor apărea sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori și care figurează cu concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei și va fi introdusă monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...