Pintea: Sistemul medical din România are nevoie de o infuzie de capital
Autor: Anca Mihailov
Data actualizării:
Data publicării:
Sorina Pintea
Sorina Pintea
Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a explicat că sistemul medical din România, ca să fie sustenabil, are nevoie de o infuzie de capital, dar nu pentru pachetul de bază. 

„Este vorba despre acele sevicii suplimentare pe care spitalele și unitățile private le pot oferi – și mă refer la partea de recuperare medicală. De exemplu: un pacient este internat la ortopedie, are o fractură și are nevoie de o perioadă de recuperare. După perioada stabilită legal, pacientul mai are nevoie de o perioadă suplimentară de recuperare, pentru care este nevoie de ceva în plus. Cred că este momentul să avem o discuție mai serioasă cu asiguratorii”, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul conferinței „Quo Vadis piața de asigurări în 2019!”, organizată astăzi, la București, de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC News si DC Business.

Ministrul a precizat că s-a confruntat personal cu situații în care, pe de o parte, puteau fi ajutați mai mult și mai eficient pacienții care aveau nevoie de îngrijire suplimentară, pe lângă cea oferită prin casa de Asigurări de Sănptate, iar pe de altă parte, puteau fi folosite mult mai eficient și „productiv”, dotările spitalelor și ale clinicilor de stat. Pornind de la aceste situațiii concrete, ministrul a discutat deja posibilitatea de a propune unele modificări legislative care să îmbunătățească sistemul sanitar din România, inclusiv cu ajutorul implicării asigurărilor private.

Propunere legislativă, în ajutorul pacienților și al spitalelor

„În 2017, ca manager la un spital județean, am avut surpriza să fiu sunată de reprezentanții UNSAR, pentru o întâlnire. Am discutat atunci despre modul în care putem să combinăm serviciile medicale oferite de un spital și piața de asigurări. Era vorba despre serviciile medicale la cerere, adică acele servicii care se acordă peste suma pe care casa de asigurări o alocă spitalelor pentru servicii medicale. Am creionat atunci o propunere de act normativ, care a rămas la stadiul de propunere, dar se va materializa, deoarece această propunere în priml rând va veni într-adevăr în sprijinul pacientului, iar în al doilea rând, dă posibilitatea spitalelor să folosească toate capacitățile de producție din dotare – ca să mă exprim în termeni economici”, a povestit Sorina Pintea, în cadrul evenimentului.

Ministrul a explicat că, într-un spital care are un bloc operator, gradul de utilizare este de 24%, pentru că aceasta este limita contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, deși s-ar putea folosi la capacitate maximă. „Economistul din mine a zis: dar de de să utilizăm doar 24%? Și de ce n-am putea să folosim aceste capacități, contra cost, astfel încât am putea crea o concurență – nu neloială – cu sistemul privat? Această propunere dicsutată cu ceva timp în urmă își va găsi locul binemeritat, și după promovarea sistemului de asigurări private pentru pacienți”, a mai explicat Sorina Pintea.

 Citește și: Șoferii fără RCA, identificați în trafic prin intermediul camerelor

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel