Satelit militar, plasat pe orbita de Falcon 9 a lui Elon Musk
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Racheta Falcon 9
Racheta Falcon 9
O rachetă din gama Falcon 9 a companiei SpaceX care transportă un sistem de poziţionare globală prin satelit (GPS), în virtutea unui contract încheiat cu armata americană, a fost lansată duminică de la baza Cape Canaveral din Florida, informează Reuters. 

Lansarea satelitului militar american, care a avut loc la ora locală 08:51 (13:51 GMT), fusese anulată de mai multe ori, ultima dată joi dimineaţă, "din cauza vremii nefavorabile", după cum au anunţat reprezentanţii companiei SpaceX, înfiinţată de miliardarul Elon Musk. 

După ultima amânare a lansării, reprezentanţii SpaceX au dat asigurări că încărcătura rachetei, un satelit GPS construit cu un buget de 500 de milioane de dolari de Lockheed Martin Corp, are "o stare bună de sănătate". 

Anularea de joi, care a urmat după alte două tentative eşuate de lansare din această săptămână, a fost anunţată într-o zi în care zona Cape Canaveral din Florida a fost afectată de furtuni şi vânturi puternice. 

Citește și:

Nou succes pentru Elon Musk. SpaceX a lansat pe orbită 64 de sateliți

O altă tentativă de lansare a fost anulată miercuri dimineaţă, din cauza unei probleme tehnice, semnalată la una dintre treptele rachetei. 

O lansare încununată de succes constituie o victorie semnificativă pentru Elon Musk, un antreprenor miliardar care şi-a petrecut mulţi ani încercând să pătrundă pe piaţa lansărilor spaţiale din domeniul militar, dominată de o lungă perioadă de Lockheed şi Boeing Co. 

Aceasta este prima misiune pe care SpaceX o realizează pentru armata americană în cadrul programului naţional de securitate spaţială. 

SpaceX a câştigat un contract de 83 de milioane de dolari cu Air Force în 2016 pentru a lansa un satelit din generaţia GPS III, ce va avea o durată de funcţionare de 15 ani. 

Citește și:

Compania lui Elon Musk, SpaceX caută 500 milioane dolari

Lansarea este prima ce trebuite să plaseze pe orbită unul dintre cei 32 de sateliţi produşi de Lockheed în baza contractelor guvernamentale, cu o valoare totală de 12,6 miliarde de dolari, încheiate pentru programul Air Force GPS III, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Lockheed, Chip Eschenfelder. 

''După ce vor deveni în totalitate operaţionali, aceşti sateliţi GPS de ultimă generaţie vor oferi noi capabilităţi utilizatorilor, inclusiv o acurateţe de trei ori mai mare şi capacităţi anti-bruiaj de până la opt ori mai mari'', a declarat purtătorul de cuvânt al Air Force, William Russell. 

Lansarea satelitului GPS a fost programată iniţial în 2014, însă a fost amânată din cauza întârzierilor de producţie, a anunţat aviaţia militară americană (Air Force). 

Lansarea următorului satelit din gama GPS III este programată pentru jumătatea anului 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel